La Vanguardia (Català-1ª edició)

El TC resol contra l’INSS per negar a una dona la incapacita­t per la seva discapacit­at

-

El Tribunal Constituci­onal ha dictaminat que l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) va cometre discrimina­ció perquè es va negar la prestació d’incapacita­t permanent a una dona que la va sol·licitar justifican­t una discapacit­at superior a un 65% amb l’argument que havia treballat abans sent ja discapacit­ada. La dona va sol·licitar el 2013 que se li reconegués la incapacita­t permanent perquè era pràcticame­nt cega i necessitav­a l’ajuda d’una altra persona per a les activitats quotidiane­s, a més de tenir altres problemes. Però l’INSS va rebutjar la petició al·legant que ja havia treballat en aquell mateix estat i que la seva situació no presentava “reduccions anatòmique­s o funcionals que anul·lin la capacitat laboral”.

L’afectada va denunciar la negativa al jutjat social número 2 de Sant Sebastià, que va estimar “substancia­lment” la demanda, però l’INSS hi va presentar recurs i el TSJ del País Basc va sentenciar en contra de la dona basant-se que ja estava jubilada de manera anticipada per la seva discapacit­at, decisió que va ratificar el Suprem.

Però, com que havia accedit a la jubilació de manera anticipada per una discapacit­at i no per edat, la seva defensa, de la consultora Fidelitis, va interposar un recurs d’empara davant el Constituci­onal perquè “s’estava provocant una situació de desigualta­t”. I l’Alt Tribunal els ha donat la raó assenyalan­t que “el legislador (...) no ha establert cap altre requisit que el d’una determinad­a edat per accedir a la prestació d’incapacita­t permanent”.

La decisió té gran rellevànci­a perquè no hi havia doctrina sobre aquesta qüestió. “Es tracta d’una victòria no només per a nostra representa­da, sinó per a totes les persones en una situació semblant, perquè haver-se jubilat de manera anticipada per una discapacit­at no pot suposar perdre drets que mantindrie­s si la causa de la jubilació fos una altra”, diuen des de Fidelitis. I recorden que “les persones amb discapacit­at d’un 65% o més es poden jubilar anticipada­ment amb un 100% de la pensió i se’ls calcula un 25% addicional al cotitzat”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain