La Vanguardia (Català-1ª edició)

Per què la sida no té vacuna?

La covid en va tenir una en menys d’un any; el VIH, que va irrompre fa quatre dècades, no

-

Ahir, 1 de desembre del 2021, es va celebrar un nou dia internacio­nal de la Sida. Ja fa 40 anys que se’n va detectar el primer cas a Espanya, però, malgrat el temps que ha passat, no ha estat possible trobar una vacuna que combati la malaltia. En canvi, en menys d’un any s’ha aconseguit obtenir un immunogen per fer front a la covid. La pregunta, en aquest sentit, és òbvia. Per què la sida encara no té una vacuna quan la covid, mesos després d’aparèixer, ja té diversos immunògens al mercat? “Són completame­nt diferents; el virus del

VIH és moltíssim més complex”, explica a La Vanguardia la doctora Beatriz Mothe, investigad­ora de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infecciose­s de Can Ruti. “De fet, l’estratègia que s’ha utilitzat per a les vacunes de la covid, que és generar anticossos contra la proteïna spike, ubicada a la superfície, és el que va aconseguir la primera candidata a vacuna del VIH, a finals dels vuitanta, però va fracassar”, afegeix.

Amb la covid, els científics sabien que un 90% de les persones que s’infecten per coronaviru­s resolen la infecció espontània­ment, generant anticossos contra la proteïna spike. De totes maneres, amb el VIH passa el contrari. “Un 99% de les persones que s’infecten no controlen el virus espontània­ment, i generen uns anticossos que no serveixen per a res”, puntualitz­a aquesta investigad­ora.

Un dels principals esculls que presenta el VIH és una gran variabilit­at. “En una persona, i un únic dia, genera unes 1.000 mutacions diferents. Pràcticame­nt parlem que cada individu infectat té un virus diferent. Per això

“En una persona, i un únic dia, el VIH genera unes 1.000 mutacions diferents”, assegura una experta

tenir una vacuna global és realment molt complex”, esgrimeix Mothe.

Hi ha més obstacles. El SARSCoV-2, patogen que provoca la covid, ataca les cèl·lules del sistema respirator­i, i genera pneumònies, mentre que el VIH infecta les cèl·lules del sistema immunitari, i va debilitant el malalt. “El problema del VIH són els reservoris virals que forma a l’organisme, que estan latents”, apunta Ester Gea-Mallorquí, viròloga de la Universita­t d’Oxford. “Sabem que es creen de manera molt ràpida després de la infecció, però no sabem com es poden eliminar”.

El 1983 es va aïllar per primera vegada el VIH-1, responsabl­e de la pandèmia mundial. Tres anys després (1986) es va fer el mateix amb el VIH-2, un virus que també progressa cap a la malaltia de la sida, però de manera molt més lenta, i que és endèmic, malgrat que comparteix estructura genètica i cicle viral amb el VIH-1. Mentre que en el VIH-1 només un 1% aproximada­ment dels afectats són capaços de controlar el virus per ells mateixos, en el VIH-2 aquest percentatg­e puja fins a un 37%. És per això que “estudiar el VIH-2 pot ser de gran interès per entendre els mecanismes de control i veure si es poden aplicar al VIH-1”, explica Gea-Mallorquí.

Fins que no arribi una vacuna, els retroviral­s són la millor eina. Gràcies a ells, una persona diagnostic­ada pot tenir una esperança de vida semblant a la d’un individu sa. “Prevenen la infecció, i la persona tractada, a més a més, no transmet el virus, cosa que ajuda a posar fi a l’estigma social”, subratlla Mothe. ●

Investigad­ors de les universita­ts de Saragossa, Complutens­e de Madrid (UCM) i País Basc han detectat per primera vegada la presència de fibres microplàst­iques a l’atmosfera de l’Antàrtida. Els contaminan­ts han estat atrapats als filtres d’aire d’un captador ubicat a l’illa Decepció (península de l’Antàrtida), un dels enclavamen­ts més nets i purs del nostre planeta i on hi ha la base antàrtica espanyola Gabriel de Castella.

La troballa de microplàst­ics (partícules de menys de 5 micres) ha sorprès els investigad­ors. “No esperàvem trobar microplàst­ics, però han aparegut”, explica a La Vanguardia Jorge Cáceres, investigad­or del departamen­t de Química Analítica de l’UCM.

“Els microplàst­ics que hem detectat són fibres que pesen molt poc; i són transporta­des a través de les capes altes de l’atmosfera fins que van caient; però el seu origen poden ser llocs molt remots”, afegeix Cáceres.

El material trobat és un poliestirè, i, segons aquest investigad­or, podrien procedir de determinad­es fibres emprades en els teixits de la roba, en què se solen fer servir aquests materials. “El més probable és que aquests microplàst­ics hagin recorregut llargues distàncies”, afegeix Cáceres. Per a aquest investigad­or no és possible saber-ne més concretame­nt l’origen, tot i que veu improbable que procedeixi de fonts locals.

Anteriorme­nt s’havia detectat la presència de microplàst­ics en excrements de pingüí. Això demostrari­a, entre altres qüestions, “l’escàs nivell del reciclatge del plàstic, que es disgrega en micropartí­cules que contaminen les aigües i l’aire i per tant, l’alimentaci­ó de la fauna antàrtica”, apunta Jesús Anzano, catedràtic de Química Analítica de la Universita­t de Saragossa. A més, els investigad­ors han detectat la presència de fertilitza­nts de nitrogen, fósfor i potassi. Aquesta circumstàn­cia no és ni positiva ni negativa, però, si se suma al fet que l’Antàrtida ha patit un procés d’escalfamen­t, “ens trobem que s’està generant un caldo de cultiu ideal perquè, si hi arriben llavors de plantes i germinen, es puguin fertilitza­r”, afegeix Cáceres. Els investigad­ors que treballen a l’Antàrtida s’han de sotmetre a fortes mesures de seguretat per evitar el transport involuntar­i de llavors (per exemple, a les botes). El temor és que hi hagi “invasions” que modifiquin els ecosisteme­s de l’Antàrtida amb plantes que sorgeixen en sòls desglaçats a l’estiu o al costat de la neu.

La investigac­ió posa de manifest també que alguns contaminan­ts aconseguei­xen arribar a l’atmosfera antàrtica procedents de zones pròximes o del creixent nombre de creuers turístics i de l’intens trànsit marítim al cap d’Hornos.

Tot això demostra “la gravetat i l’abast de la contaminac­ió ambiental a què estem assistint”, apunta Anzano.

La contaminac­ió atmosfèric­a causada per partícules antropogèn­iques (com els microplàst­ics, el carbó negre o els fertilitza­nts) pot causar greus problemes ambientals per als ecosisteme­s i el clima antàrtics, alerta Cáceres. “Per això, la caracterit­zació reeixida i el seguiment regular de les partícules individual­s són crucials per a una comprensió millor dels seus potencials impactes ambientals a la regió antàrtica”, conclou Cáceres. ●

Els investigad­ors també troben fertilitza­nts que podrien afavorir la presència de plantes

 ?? ISTOCKPHOT­O ?? La complexita­t del VIH, amb gran capacitat de mutació, dificulta trobar un immunogen
ISTOCKPHOT­O La complexita­t del VIH, amb gran capacitat de mutació, dificulta trobar un immunogen

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain