La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més fred i ventós

- ESTAT DE LA MAR CONTAMINAC­IÓ ATMOSFÈRIC­A A BARCELONA Alfred Rodríguez Picó @AlfredRPic­o

Des de l’observator­i Fabra de Barcelona comenten que aquest mes de novembre està sent fred, amb registres de temperatur­a fins i tot una mica inferiors a la mitjana climàtica de les últimes dècades, nosaltres afegiríem que és un novembre “com els d’abans”. Avui una massa d’aire polar ens envaeix després del pas del front d’ahir. Dinamisme atmosfèric, més fronts apunten cap a nosaltres i l’anticicló continua molt lluny. Les pluges aquest any, abundants en l’extrem sud de Catalunya, continuen per sota de la mitjana a la resta. A Barcelona tan sols octubre i novembre s’han mostrat més plujosos de l’habitual, clima mediterran­i amb els seus extrems.

CATALUNYA

Fins a mig matí encara poden descarrega­r xàfecs a la Costa Central, amb tempestes sobre el mar que s’allunyaran, poc ennuvolat després, també a la resta. Alguna nevada a la

Els vents terrals continuen afectant el litoral Mediterran­i peninsular, provocant entre marejol i maror a la majoria de les costes. A la que ens endinsem a alta mar la situació canvia, augmen

Meteoròleg

cara nord del Pirineu, vent del nord al nord-oest, fort a la tarda en els dos extrems nord i sud, sobretot la tramuntana. Temperatur­a més baixa. Demà augment de la temperatur­a al Pirineu i sense canvis a la resta. Vent més feble a la tarda. Ambient més suau dissabte, núvols en augment a la tarda i el diumenge nou front fred, temperatur­a en descens i nevades al Pirineu, ventós.

ESPANYA I EUROPA

Més borrasques afectaran a l’oest d’Europa, revoltat fins dilluns amb xàfecs, nevades als Alps i inestable a Itàlia, sobre tot avui i el cap de setmana. Avui xàfecs al Cantàbric i les Balears, poc ennuvolat a la resta, però fred i ventós. Demà més xàfecs al Cantàbric, sense precipitac­ió a la resta i el cap de setmana de nou inestable, fred i ventós al Cantàbric. A la resta més sol que núvols, vent del nordoest una mica molest i temperatur­es suaus dissabte, en descens diumenge.

El 21 de desembre a les 15 hores i 59 minuts s’inicia l’hivern astronòmic. Però en meteorolog­ia la data de l’entrada de les estacions sempre és la mateixa: hivern de l’1 de desembre al 28 de febrer. Primavera de l’1 de març al 31 de maig. Estiu de l’1 de juny al 31 d’agost i tardor de l’1 de setembre al 31 d’octubre. S’ajusta una mica més a la mitjana dels registres habituals de les dates.

Hivern meteorològ­ic

tant notablemen­t l’alteració marítima, i a darrera hora es podran superar els 4 metres a Menorca. També es podrà superar aquest valor entre Galícia i el Cantàbric al matí.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain