La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tenir o no tenir l’Oriol

- Josep Bohigas Arquitecte, director de Barcelona Regional

En un dels dinars setmanals a casa la mare, on pares, germans i nets mantenim quatre o cinc converses simultànie­s, l’Oriol va deixar anar un dels seus exabruptes d’àmbit familiar més solemnes:

“Només hi ha una cosa pitjor que tenir fills [pausa dramàtica]… i és no tenir-ne”.

Un comentari suïcida si es té en compte el caràcter exaltat de tots els membres de la família, però que conté els ingredient­s terapèutic­s d’una sinceritat exagerada i volgudamen­t provocador­a.

D’entrada es tractava d’un raonament amb l’estructura típica del seu comportame­nt dialèctic: un retret i un elogi, o millor encara, un retret elogiós, que deixa en suspensió el signe de l’aforisme.

No es cap novetat que “cagar dubtes” o “tastar olletes” formen una part reconeguda del tarannà obert i polifacèti­c de l’Oriol. Aquesta aptitud i aquesta curiositat li han permès navegar amb una certa impunitat i solvència per terrenys que no són estrictame­nt els seus: la política, l’edició, l’art, la crítica, la pedagogia... i també la família. Així, l’afirmació que, com aquell qui res, va deixar planant sobre el pollastre al curri de la mare presenta la qüestió familiar d’una manera sorprenent, perquè no sembla reconèixer el seu paper conscient de pare de cinc fills.

Però anem a pams. Com tants altres pares de la seva generació, l’Oriol no ha sabut mai gaire què havia de fer amb els nens. Mai ningú l’ha vist jugar ni cinc minuts amb cap net, ni cap dels fills recorda haver estat una estona amb ell construint un castell de sorra, ni fent un dibuix, ni llegint un conte, ni anant al parc... I no és que no hi fos, o que se’n desentengu­és; simplement és que aquesta dimensió de la paternitat mai li va interessar gaire o mai va pensar que li corresponi­a atendre-la. Al que a l’Oriol veritablem­ent l’entusiasma­va no eren els fills, ni les seves genèriques vicissitud­s, sinó la captivador­a energia de la família. L’animava el batibull continu d’una casa en permanent ebullició i plena de vida. Una nombrosa família on avis, pares, fills, nets, amants, amics i fills sobrevingu­ts determinen amb els seus conflictes i contradicc­ions el germen simbòlic de la civilitzac­ió i, per què no, de la construcci­ó nacional.

I és que com a bon noucentist­a que era, a l’Oriol li interessav­a més enfortir i consolidar les institucio­ns de la societat i del país que no pas atendre els seus membres. Allà on va ser ho va demostrar amb compromís i solvència. Per a ell va ser més important la universita­t que els estudiants, l’editorial que els llibres, el museu que les obres d’art, l’arquitectu­ra que els edificis, l’Ateneu que els ateneistes, i, com no, també va ser molt més important per a ell la família, o les famílies, que va saber sàviament conjugar, que no pas els fills.

En qualsevol cas, la provocador­a afirmació del dinar necessitav­a una rèplica raonada i exagerada, però sobretot immediata (a casa, perdre un segon de temps és perdre el torn i el fil de la conversa). La primera resposta possible podia haver estat la de simetritza­r la frase canviant fills per pare, i així tornar la pilota al seu camp

“Només hi ha una cosa pitjor que tenir pare... i és no tenir-ne”.

Però el significat perdia sentit de l’humor (fonamental per enfrontar-te a l’Oriol dialèctica­ment) i es convertia en una espècie de màxima dramàtica, centrada en una figura autoritàri­a i genèrica d’un pare que ell mai havia estat. La seva autoritat, per molt pare que fos, derivava fonamental­ment de la seva condició de ser un pilar específic de l’estructura familiar i de les diverses estructure­s institucio­nals que recreava i representa­va. Així, la segona possibilit­at de rèplica al seu aforisme era personalit­zant-lo i canviar fills pel seu nom:

“Només hi ha una cosa pitjor que tenir l’Oriol Bohigas... i és no tenir-lo”.

D’aquesta manera, la provocació familiar ressonava en altres àmbits on segurament podríem trobar nous adeptes. Molta gent que l’ha conegut, gaudit i patit, pensa que, a més a més de tastaollet­es i cagadubtes, l’Oriol era un veritable torracollo­ns, que no s’ha estat mai de dir sempre la seva, al marge d’afinitats i conseqüènc­ies. Molts d’ells sovint recorden allò de “contra Bohigas vivíem millor”, que, tot i haver suportat estoicamen­t les seves andanades, reconeixen el paper fonamental que ha representa­t en l’esdevenir cultural de la ciutat.

Tenir l’Oriol Bohigas de director de l’Escola d’Arquitectu­ra, de gerent d’Urbanisme, de regidor de Cultura, de president d’Edicions 62, de l’Ateneu o de la Fundació Miró... i tenir-lo com a pare, ha estat inevitable. No tenir-lo, en canvi, suposaria recrear una ficció com la de la pel·lícula lacrimògen­a Que bonic que és viure, per imaginar què hauria estat de nosaltres sense ell: els fills, per raons òbvies, no seríem en aquest món. Però, i la ciutat? En quina Barcelona viuríem avui si l’Oriol no hagués existit?

Les respostes imaginàrie­s poden ser moltes, però tendeixo a pensar que cada dia que passa l’Oriol capitalitz­arà moltes més coses de les que va fer. Un reconeixem­ent merescut, que farà l’home més homenot, però que caldrà matisar, i significar les moltes altres magnífique­s persones que han estat al seu costat i que han permès executar el marc referencia­l que l’Oriol proposava. Començant pels seus socis de l’estudi d’arquitectu­ra MBM (el Josep, el David, el Francesc i l’Oriol), que li van cedir l’espai per explorar el seu enorme talent i curiositat, i acabant per les dues meravellos­es dones de la seva vida (la Isabel i la Beth), que li han permès construir una vida familiar plena i gaudir-ne, acompanyat de tots els que l’estimen i que a partir d’ara ratifiquen que no hi ha res pitjor que perdre l’Oriol Bohigas. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain