La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona no seria la que és

- Josep Acebillo Exarquitec­te en cap de Barcelona

Quan a començamen­ts dels anys vuitanta, per encàrrec de l’alcalde Narcís Serra, Oriol Bohigas es va fer càrrec de l’urbanisme municipal –jo vaig tenir l’honor d’entrar amb ell, com a Director de Projectes Urbans– hi va haver un canvi total de paradigma. Mentre que gairebé totes les grans ciutats espanyoles s’afanyaven a substituir els seus Plans Generals d’Ordenació Urbana, perquè els considerav­en fruit del franquisme antidemocr­àtic, aquí a Barcelona el nou equip d’Urbanisme dirigit per l’Oriol proclamava que aquesta acció ni era la més urgent ni la més eficaç (avui, curiosamen­t, encara segueix vigent el mateix Pla General).

El més important, segons Oriol Bohigas, era transforma­r profundame­nt l’estructura de la ciutat i per a això calia començar per transforma­r “l’espai públic”. “És necessari controlar la ciutat a través del projecte i, per tant, controlar també la realitzaci­ó de l’obra consegüent”, deia l’Oriol el 1981; una declaració vista com una obscenitat disciplina­r perquè en aquella època la idea moderna de transforma­ció urbana anava íntimament lligada al Pla i no al Projecte.

La concepció de la transforma­ció de la ciutat a través del projecte urbà va ser una tesi que ja no va decaure a Barcelona. Es va incrementa­r progressiv­ament la intensitat dels seus projectes urbans, la seva complexita­t implicant les infraestru­ctures, i la seva escala, algunes vegades sota la guia del mateix Oriol, tal com va passar a la vila olímpica.

A la vila olímpica, un projecte urbà format per més d’una vintena de projectist­es, l’Oriol mostra la gran potenciali­tat del pla Cerdà per absorbir profitosam­ent contradicc­ions aparents des d’una perspectiv­a actual, com illa oberta versus illa tancada, el carrer com a element vertebrado­r, més enllà del trànsit però amb trànsit, o el pati de mançana com un espai capaç de desplegar una nova urbanitat en el seu sentit més ampli.

Tot allò que la cultura urbana moderna li deu a l’Oriol no té preu. L’urbanisme transforma­cional de Barcelona, batejat internacio­nalment com a “model Barcelona”, es va assentar en totes les geografies i ha continuat, excepte a Barcelona, sent objecte de constants reflexions, socioeconò­miques i urbanístiq­ues per assegurar la seva fiabilitat en un context global sempre canviant.

L’arquitecte Bohigas va dedicar encara més esforços a escriure que a dissenyar. Juntament amb la important obra de MBM, els seus textos van tenir gran repercussi­ó més enllà de Catalunya i Espanya. La seva simbiosi entre la complexita­t del seu pensament i el seu interès per aprofitar les contradicc­ions es van veure reflectide­s per Robert Venturi en el seu Complexita­t i Contradicc­ió, una peça clau en la teoria arquitectò­nica internacio­nal de finals del segle XX; i, mentrestan­t, amb la seva obra Contra una Arquitectu­ra Adjectivad­a, l’Oriol diagnostic­ava molt precoçment i amb precisió la negra aporia urbana que comportari­a l’excessiva adjectivac­ió de la ciutat propiciada pels anys de la globalitza­ció.

Tot i això, penso que la potenciali­tat teòrica, crítica i estructura­dora d’Oriol Bohigas no ha estat prou aprofitada per les nostres Administra­cions. La seva enorme capacitat propositiv­a, i de gestió, sense cap paral·lelisme després de la d’Ildefons Cerdà, no ha quedat reflectida tal com ho van ser les de grans arquitecte­s de l’inici de la modernitat com ara Puig i Cadafalch i Domènech i Montaner.

Sense l’obra i les iniciative­s de l’Oriol, Barcelona no seria la que és. De la mateixa manera, el territori de Catalunya tampoc no seria igual si Oriol Bohigas hagués estat més consultat. ●

 ?? JORDI BEFCER ??
JORDI BEFCER

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain