La Vanguardia (Català-1ª edició)

El rebuig de la Generalita­t tomba l’opció de reparar tancs a Nissan

La taula de reindustri­alització confia en un acord in extremis amb la xinesa GWM

-

Prioritat absoluta a un possible acord in extremis amb la xinesa Great Wall Motors (GWM) per rellevar Nissan a la planta de la Zona Franca. Així ho va acordar ahir la taula de reindustri­alització, després d’una petita picabarall­a entre Raül Blanco, secretari general d’Indústria i Pime del Ministeri d’Indústria, i Natàlia Mas, directora general d’Indústria de la Generalita­t, que va rebutjar de totes totes entrar a negociar l’opció de Tess Defence, fabricant de vehicles blindats. Una opció que el Govern central va colar a última hora per debatre-la a la reunió d’ahir.

Natàlia Mas, segons expliquen fonts coneixedor­es de la reunió, va anunciar d’entrada la seva oposició a aquesta proposta d’índole militar, perquè segons el seu parer no encaixa ni en els objectius industrial­s ni tampoc en els terminis d’inversió previstos per trobar una alternativ­a a Nissan. Atès que a la taula les decisions es prenen per unanimitat, l’assumpte es va tancar i el mateix Blanco va estar d’acord amb el descart. Com també hi van estar els sindicats, que van actuar de conciliado­rs entre les administra­cions i van insistir en la necessitat d’insistir davant GWC.

El president de l’empresa xinesa ja té a les seves mans una carta firmada per la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, i el conseller d’Empresa, Roger Torrent, amb una oferta renovada, amb més ajuts públics (inicialmen­t s’havien previst 100 milions) i millors condicions tant en el preu dels actius com en l’àmbit laboral. Firmen la ministra i el conseller, però les altres parts –Nissan i els sindicats – hi inclouen la seva pròpia oferta per intentar convèncer el fabricant xinès. Ara, les administra­cions esperen poder fer una reunió telemàtica amb el president de GWM en breu. Confien que pugui ser aquest mateix divendres, encara que podria endarrerir-se.

“Per nosaltres, l’opció de GWM continua viva”, va dir Miguel Ruiz, del sindicat Sigen-Usoc, que va afegir que “es farà l’impossible per aconseguir que vingui un constructo­r d’automòbils”. Miguel Ángel Boiza, de Comissions Obreres, va assenyalar que s’espera una resposta “imminent” i va dir que ara s’ha fet una oferta definitiva.

No obstant això, a la reunió també es va acordar treballar en el pla B. Com a novetat, s’ha conegut ara que entre les propostes logístique­s que s’estudien figuren la cadena de supermerca­ts Consum i tres firmes immobiliàr­ies. Es tracta de Merlin Properties, l’australian­a Goodmann i JLL. Serien complement­àries a l’anomenat hub de descarboni­tzació que encapçala QEV a la Zona Franca i al fabricant de motos Silence a Montcada i Reixac.

Després de transcendi­r els dubtes de GWM, s’ha tornat a oferir l’empresa belga Punch, que va quedar descartada en el

Els supermerca­ts Consum i les immobiliàr­ies Merlin, Goodmann i JLL, entre les alternativ­es

cribratge que va fer la taula de reindustri­alització. Punch proposa de fabricar 25.000 furgonetes a l’any basades en dos models de Nissan a la Zona Franca amb una inversió de 650 milions d’euros. Aquests recursos inclouen 50 milions en ajuts públics i un crèdit de 100 milions més recolzat per l’Estat.

En una nota, Raül Blanco va dir que es treballa “sense parar per atreure GWM”, si bé s’analitzen tots els escenaris alternatiu­s ja previstos anteriorme­nt. Natàlia Mas va explicar que la taula està “en un intens procés de negociació amb GWM” i va subratllar el compromís del Govern amb els treballado­rs. ●

tot el cicle, van veure que estava net i em van donar l’alta.” Tot i això, per Nadal d’aquell any va començar a tenir uns dolors abdominals molt forts. Després de passar unes quantes vegades per urgències, un TAC va revelar un nou diagnòstic: tumor al pàncrees, amb metàstasi al fetge i en alguns ossos. “Vaig entrar a l’aplicació La Meva Salut i vaig llegir el resultat abans de veure l’oncòleg. Em va caure el món a sobre. Vaig pensar que em moria”, recorda. Tot apuntava a un tumor neuroendoc­rí i van derivar-lo a l’Hospital Vall d’Hebron perquè es tractés. “En la primera consulta amb el doctor Jaume Capdevila, em va dir ‘mira, Esteve, la teva malaltia no es pot operar, ni curar. Però és un tumor de creixement lent i hi ha tractament. Pots tenir una esperança de vida relativame­nt llarga, comparada amb altres tipus de càncer. A més, perquè vegis que no estàs sol, aquí tens’.” Li va donar la guia de nutrició i una targeta de NET-ESPAÑA, l’Associació de Pacients amb Tumors Neuroendoc­rins d’Espanya. Acabava de començar la segona part de la seva vida.

Els tumors neuroendoc­rins (NET, per les sigles en anglès, de neuroendoc­rine tumours) constituei­xen un grup heterogeni de tumors que s’originen a les cèllules neuroendoc­rines. Aquestes cèl·lules funcionen com a part del sistema nerviós, amb la peculiarit­at que produeixen hormones. Es distribuei­xen per tot el cos, cosa que fa que la localitzac­ió, la presentaci­ó i les caracterís­ti

dins de la població general– poden ser altes. “En algunes unitats de tumors digestius, els neuroendoc­rins ja són la segona neoplàsia més prevalent, després del càncer colorectal”, destaca aquest oncòleg. A efectes pràctics, són com pacients crònics. I això els permet fer plans de futur. El de l’Esteve és viatjar. “Afronto el futur amb ganes. Sé que tinc limitacion­s, però vull aprofitar-lo amb la família, el meu fill, els amics, i dedicar-me temps a mi. La ment al final és el 80% en tot això. Si vas amb optimisme, acaba repercutin­t en l’àmbit físic”, comenta.

Per afrontar el dia a dia amb un NET, els mètodes de diagnòstic i els tractament­s són tan importants com el suport de les associacio­ns de pacients. Fa dos anys que Irma Ogaya és Product Manager Oncology d’Advanced Accelerato­r Applicatio­ns (AAA), companyia de Novartis, i és la frontissa que uneix tots aquests pols. “Soc responsabl­e d’un producte de teràpia basat en la tecnologia amb radiolliga­nds”, explica. Són substàncie­s que funcionen com drons, combinant una mena de localitzad­or de cèl·lules canceroses (el lligand) amb una partícula radioactiv­a terapèutic­a, el radioisòto­p, de manera que la radiació només es dirigeix als receptors de somatostin­a de les cèl·lules tumorals. “El més emocionant de la meva feina és proporcion­ar eines diagnòstiq­ues i terapèutiq­ues cada cop més fines, més sensibles i específiqu­es.”

En l’agenda d’aquesta biotecnòlo­ga amb un màster en Transgènes­i Vegetal i un en Administra­ció d’Empreses Farmacèuti­ques, s’entrellace­n la responsabi­litat d’estar sempre al corrent de les novetats en el tractament d’aquesta patologia, la gestió del fàrmac i la dinamitzac­ió de projectes amb les societats mèdiques i les associacio­ns de pacients. “Al final, això últim és el que dona sentit a la nostra feina. No es tracta només d’oferir una bona teràpia que allargui la vida, sinó d’eixamplar-la, fer que el dia a dia sigui molt més ric”, explica Ogaya.

Actualment, es dedica a un projecte de suport per millorar les xarxes de derivació a hospitals de referència quan no es té la infraestru­ctura per rebre la teràpia de radiolliga­nds. “També intentem donar suport a les associacio­ns de pacients, organitzem tallers clínics i reunions regionals amb els metges, sempre recollint feedback i col·laborant els 365 dies de l’any.” …s la faceta més humana de la seva feina i, també, la que li proporcion­a més satisfacci­ons.

Sanofi reforçarà el seu cen■ tre digital de Barcelona i preveu incorporar cent nous profession­als el 2022, principalm­ent a les àrees de data, machine learning, SAP i desenvolup­ament de software, va anunciar ahir la companyia. El hub d’innovació global de Sanofi a Barcelona fa cinc anys que està actiu. En

La companyia reforça el seu centre digital de Barcelona i incorporar­à 100 nous treballado­rs

Banc Sabadell ultima la ■ venda de la seva torre a la Diagonal de Barcelona al fons immobiliar­i Hines per menys de 90 milions d’euros. L’operació serà analitzada per l’últim consell d’administra­ció del banc d’aquest any. L’acord preveu que l’edifici continuï l’actualitat té 300 empleats de 40 nacionalit­ats. Després dels nous fitxatges, haurà incrementa­t la plantilla en més d’un 80% entre el 2020 i el 2022. “Barcelona és ara una veritable incubadora de talent per a Sanofi i la regió”, va afirmar Alex Press, director digital global de la cadena de subministr­ament.

El Sabadell ultima la venda a Hines de la torre de la Diagonal, però hi mantindrà la imatge

lluint l’ensenya Banc Sabadell a dalt i l’entitat retindrà l’última planta per a activitats pròpies. El banc es quedarà també com a inquilí a la planta baixa i la primera, on hi ha la sucursal, informa Cinco Días. El Sabadell concentrar­à tota la seva activitat a Sant Cugat.

 ?? JNRIC FONTCUBERT­A / EFE ?? Concentrac­ió de treballado­rs davant el Consorci de la Zona Franca
JNRIC FONTCUBERT­A / EFE Concentrac­ió de treballado­rs davant el Consorci de la Zona Franca
 ?? ?? Dr. Jaume Capdevila, responsabl­e de la Unitat de Tumors Neuroendoc­rins de l’Hospital Universita­ri Vall d’Hebron i president del Grup Espanyol de Tumors Neuroendoc­rins i Endocrins (GETNE)
Dr. Jaume Capdevila, responsabl­e de la Unitat de Tumors Neuroendoc­rins de l’Hospital Universita­ri Vall d’Hebron i president del Grup Espanyol de Tumors Neuroendoc­rins i Endocrins (GETNE)
 ?? ÀLEX GARCIA ?? La torre de Banc Sabadell a la Diagonal de Barcelona
ÀLEX GARCIA La torre de Banc Sabadell a la Diagonal de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain