La Vanguardia (Català-1ª edició)

Elogis a una fiscal

- Jordi Juan Director

Un total de 174 persones han mort i 335 més han resultat ferides en centres educatius dels Estats Units en 433 tirotejos indiscrimi­nats des de l’any 2013, segons dades de la Fundació Everytown, dedicada a posar fi a la violència per l’ús de les armes de foc. Malauradam­ent, aquests crims s’han convertit en una cosa massa habitual en la crònica de successos. El cineasta Michael Moore va explorar amb polèmica el fet a la seva pel·lícula Bowling for Columbine, el 2002, en què narrava la tragèdia que va succeir a l’institut quedu aquest nom on dos joves van matar 13 persones i en van ferir s 24 més. Gairebé vint anys després, el problema està molt lluny d’erradicar-se.

La venda i posterior ús de les armes de foc és un costum habitual als EUA i s’han gastat moltes energies a favor i en contra de la seva proliferac­ió, però la realitat és que aquestes matances indiscrimi­nades en escoles o instituts van enaugment. Dimarts passat, per exemple, en una escola de l’estat de Michigan, un jove estudiant de 15 anys va obrir foc i va matar quatre companys abans de ser detingut per les autoritats. Podríem trobar-nos davant d’un cas més dels molts que es van repetint en la societat nord-americana si no fos perquè la fiscal Karen McDonald, que és la representa­nt del ministeri públic, ha decidit acusar d’homicidi els pares del jove. El motiu no és cap altre que l’escola va detectar el risc que suposava el comportame­nt de l’estudiant Ethan Crumbley i va avisar els seus pares perquè se l’emportessi­n a casa. En vista de les declaracio­ns dels testimonis, ells van ignorar la petició, i el mateix pare del detingut va ser qui li va regalar l’arma de foc que va utilitzar en el crim. L’Ethan es va passar el cap de setmana anterior practicant amb la pistola i penjant fotos a internet.

La fiscal acusa els pares ara de quatre delictes per homicidi involuntar­i i centra el debat en el paper fonamental que tenen els progenitor­s en l’educació dels seus fills. No és habitual que s’apliqui aquesta responsabi­litat penal a uns pares, però podria frenar la impunitat que tenen molts joves per utilitzar tan alegrement les armes de foc davant la impassibil­itat dels seus familiars més directes. Bravo per la fiscal.

 ?? ALOÉ O CPPPL / EFE ??
ALOÉ O CPPPL / EFE
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain