La Vanguardia (Català-1ª edició)

La covid mana als Estats Units

El risc de morir pel virus és un 52% superior als territoris on va guanyar Trump

- Washington. Correspons­al

La política incideix en la nostra vida i pot influir en la nostra mort. Això últim resulta ara notori a la primera potència mundial. Allà, el risc de morir per la covid als estats que van votar Donald Trump en les presidenci­als de fa un any és un 52% superior al d’aquells territoris que van apostar per Joe Biden. La dada, extreta de les xifres oficials i d’un estudi de la Universita­t Johns Hopkins, es correspon clarament amb les taxes de vacunació en uns i altres llocs. Perquè en aquells on els republican­s dominen, i per tant col·loquen millor els seus missatges de rebuig dels mandats d’inoculació i de l’ús estès de la mascareta, la proporció de persones que continuen sense vacunar-se ascendeix a quatre de cada deu, davant només una de cada deu a la franja demòcrata.

La utilitzaci­ó política de la pandèmia s’ha anat consolidan­t als Estats Units com la més verinosa de les variants i fins a assolir extrems inaudits. La nit de dijous, un grup de senadors republican­s va estar a punt d’imposar el tancament del govern, per falta de fons, en un intent de xantatge contra les iniciative­s de Biden en la lluita contra la pandèmia. A canvi de donar suport a un acord per ampliar a temps el crèdit a l’Administra­ció i així evitar la suspensió dels seus serveis, aquests parlamenta­ris de la dreta van exigir que es votés una esmena encaminada a posar fi al mandat de vacunació del president a grans empreses, funcionari­s federals i exèrcit. El temor d’altres conservado­rs a veure’s responsabi­litzats pel desastre d’una evitable paràlisi temporal de l’Executiu va fer que l’esmena decaigués per 48 vots a favor i 50 en contra. La Cambra Alta va adoptar llavors la llei de dotació de fons per finançar l’Administra­ció fins al 18 de febrer. L’esmena contra l’ordre de vacunació de Biden ni tan sols hauria tingut un gran impacte immediat perquè ja els tribunals, a instàncies de bastants estats republican­s, han paralitzat el mandat per a empreses de més de cent empleats i treballado­rs federals de la sanitat.

El drama per l’amenaça finalment incomplert­a de passar el forrellat a l’Administra­ció va tenir lloc hores després que Biden anunciés les mesures de reforç en el combat de la covid arran de l’aparició de la variant òmicron. A partir de dilluns, els viatgers

La major letalitat del virus en estats republican­s quadra amb unes taxes molt menors de vacunació

Els conservado­rs van amenaçar amb forçar el tancament del Govern per posar fi als mandats de vacunes

procedents de l’exterior hauran de presentar una prova negativa de coronaviru­s realitzada el dia anterior a la seva sortida, fet que escurça substancia­lment el termini de tres dies que regia fins ara.

La pandèmia s’ha apropiat absolutame­nt de la vida pública als Estats Units. No només perquè de fet el virus sigui darrere de la ruptura de la cadena de subministr­aments i l’augment de la inflació, així com de l’anomenada gran renúncia o abandoname­nt de l’ocupació per part de milions de nord-americans que es rebel·len contra el retorn al lloc de

 ?? ??
 ?? ?? Imatge d’una protesta contra les normes de vacunació, el 3 de novembre a Nova York
Imatge d’una protesta contra les normes de vacunació, el 3 de novembre a Nova York

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain