La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els republican­s agreugen la polaritzac­ió en vincular vacunes i llibertat individual

-

treball i ja no toleren els baixos salaris i la precarieta­t. El coronaviru­s també està agreujant la polaritzac­ió política i social fins al punt d’influir en la mortalitat dels ciutadans, segons indiquen les dades.

La causa està en la major o menor resistènci­a a vacunar-se, i també en unes polítiques sanitàries que en gran part depenen d’uns estats amb àmplia autonomia, per exemple a l’hora d’imposar l’ús de la mascareta o exigir el carnet de vacunació.

Tot i així, com s’explica que els estats republican­s registrin una mitjana de 116 morts per la covid per cada 100.000 habitants mentre que en els demòcrates la mitjana és de 77 per cada 100.000? Com és possible que les taxes de vacunació completa difereixin entre un 85% als estats que van votar Donald Trump i un 55% en aquells en què van donar suport a Joe Biden? Part de l’explicació pot estar en el fet que, abans d’existir les vacunes contra la covid, la incidència de la pandèmia era molt més gran als feus demòcrates, en general els més urbans i densos. El maig del 2020, els comtats trumpistes registrave­n només el 27% de les infeccions pel virus i el 21% de les morts malgrat que hi visqués el 45% de la població. La por i la urgència per protegir-se del virus es van fer més grans al territori ClintonBid­en mentre en el de Trump aquest temor s’equiparava a la covardia.

Des d’aleshores –i aquesta seria una altra clau– els republican­s vinculen el tema a la causa de les llibertats de l’individu. Imposar la vacunació és “il·legal, inconstitu­cional i abusiu”, diu el senador Ted Cruz, de Texas: un dels que dijous defensaven utilitzar l’amenaça de tancament governamen­tal per liquidar els mandats de vacunació de Biden. No en va, Cruz ja va forçar el tancament de l’Administra­ció el 2013 durant 16 dies, en un intent que es retiressin els fons per a la reforma sanitària d’Obama.

L’expansió de la sanitat pública coartava, segons el seu parer i de molts republican­s, la llibertat dels ciutadans. La política pot ser fatal a tot arreu. Als Estats Units, ara, més que mai. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain