La Vanguardia (Català-1ª edició)

La fiscal acusa d’homicidi els pares del pistoler de l’escola de Michigan

La imputació suposa un gir inèdit a l’hora de demanar responsabi­litats penals

- Nova York. Correspons­al

El tiroteig en un institut d’Oxford (Michigan), en què un estudiant de 15 anys va matar quatre companys, ha tocat la fibra sensible d’aquella societat.

“Jo també estic furiosa, furiosa com a mare, com fiscal, com persona que viu en aquesta comunitat, ja en tenim prou!”, va exclamar Karen McDonald, representa­nt del ministeri públic del comtat d’Oakland.

La fiscal, que va propiciar titulars dimecres al considerar Ethan Crumbley com un adult i imputar-lo per terrorisme, a més de quatre assassinat­s i uns altres set de frustrats, ahir va anar més enllà.

En un moviment inèdit, que pot representa­r un gir total a l’hora de buscar responsabi­litats pels tirotejos, McDonald va acusar els pares del pistoler, Jennifer i James Crumbley, de quatre delictes d’homicidi involuntar­i.

James Crumbley va comprar en el black friday una Sig Sauer de nou mil·límetres que va regalar a l’Ethan. Durant el cap de setmana, el fill va penjar fotos amb la seva “joguina” i va practicar disparant trets.

Segons va detallar la fiscal a la premsa aquest divendres, els pares van ser convocats a l’escola dimarts al matí, només unes hores abans de la tragèdia. Una professora va trobar el dibuix d’un arma, una persona ensangonad­a i dues frases. Una: “Sang per tot arreu”. L’altra, una súplica: “Els pensaments no paren, ajuda”.

En aquesta reunió, “es va mostrar a James i Jennifer Crumbley el dibuix i se’ls va aconsellar que agafessin al seu fill i el posessin sota assessoram­ent psicològic”, va recapitula­r la fiscal.

Però, va insistir, els pares ni tan sols no li van preguntar a Ethan si tenia l’arma o on l’havia guardat. “Ni tan sols van revisar la seva motxilla”, va afegir.

Els progenitor­s van anar al centre per la conducta del fill, però ni van revisar la motxilla ni se’l van emportar

Una vegada conclosa la reunió, i tenint tota aquesta informació, els progenitor­s es van resistir a emportar-se el fill. Van deixar que tornés a classe. Així ho va fer. Una estona després es va dirigir al lavabo. Al sortir va obrir foc “de forma premeditad­a”, perseguint altres estudiants. Va disparar trenta vegades amb el saldo de quatre morts i set ferits. Tots col·legials excepte una professora.

Que els pares sabien que podia passar el pitjor ho demostren els seus missatges. La mare li va escriure al seu telèfon. “No ho facis”, li va demanar. Era massa tard.

Encara no està clara la seva motivació o què va precipitar el rampell criminal. Alguns companys van declarar als mitjans que patia d’assetjamen­t i intimidaci­ó. La policia va replicar, tot i això, que ni a l’institut ni al districte escolar no consta cap denúncia per aquesta raó.

Els investigad­ors pensen que l’adolescent no va disparar a la recerca d’un objectiu concret, tret de causar mal. A les seves xarxes, dilluns a la nit, va escriure: “Ara em converteix­o en la mort, el destructor del món, ens veiem demà a Oxford”. I al seu mòbil hi van trobar dos enregistra­ments en què va expressar el seu desig de matar estudiants.

La fiscal Karen McDonald va elogiar la policia, l’entrenamen­t i la resposta perfectame­nt executada, però tenim quatre nois morts i hem de mirar on se situa les responsabi­litat criminal”, va subratllar.

“No soc aquí per dir que la gent no ha de tenir armes”, va aclarir. “Però és la seva responsabi­litat –va recalcar– assegurar-se que no dona accés a algú que creu que pot causar dany”. ●

 ?? SCOTT OLSON / AFP ?? La fiscal Karen McDonald, representa­nt del ministeri públic del comtat d’Oakland, ahir
SCOTT OLSON / AFP La fiscal Karen McDonald, representa­nt del ministeri públic del comtat d’Oakland, ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain