La Vanguardia (Català-1ª edició)

El guia suprem talibà prescriu tímids avenços per a les dones

Es protegeix les vídues, però les noies de Kabul continuen fora de les aules

-

La pressió internacio­nal, el temor de l’aïllament i la desesperad­a situació financera de l’Estat afganès estan obligant a reflexiona­r els talibans. Fins i tot amb timidesa i exasperant lentitud, afloren gestos en la direcció correcta. Ahir, des de dalt de tot, amb un decret de Hibatulah Ajundzada.

El guia suprem de l’Emirat Islàmic de l’Afganistan ha ordenat “mesures serioses perquè es respectin els drets de les dones”. En la teocràcia afganesa, tot comença des de dalt, per la qual cosa les primeres regles van dirigides a la protecció de les vídues, mentre que les joves afganeses continuen a la intempèrie pel que fa al seu dret a estudiar i treballar.

En qualsevol cas, la bateria d’admonicion­s inclou també la prohibició del matrimoni forçós. “Ningú no pot obligar una dona a casar-se”, declara el mul·là Ajundzada, que crida els tribunals, governador­s i ministeris a lluitar contra aquesta xacra, que pot semblar cosa del passat entre la joventut acomodada de Kabul, però que està a l’ordre del dia al país més pobre d’Àsia.

Les mesures contempori­tzadores d’Ajundzada amb el món occidental –que només l’ha vist en fotos de fa molts anys– arriben just després d’una nova tanda de negociacio­ns oficioses entre els talibans i representa­nts dels Estats Units, a Doha.

L’ambaixada de Qatar a Kabul, a més, actua com a discreta representa­nt dels interessos dels Estats Units al país que van ocupar militarmen­t durant gairebé vint anys, amb diversos funcionari­s dedicats.

Qatar no és l’únic país que ha obert legació al ressuscita­t Emirat Islàmic. La setmana passada, la Unió dels Emirats Àrabs va reobrir la seva ambaixada. Aquesta mateixa setmana, amb

“La dona no és una propietat” i no ha de ser donada en matrimoni sense el seu consentime­nt, diu

la reobertura del consolat de l’Aràbia Saudita, són ja gairebé una dotzena els països que han restablert per la porta del darrere les relacions amb els talibans, encara que assenyalan­t que aquest gest no significa un reconeixem­ent oficial. Es tracta també de Rússia, la Xina, Turquia, el Pakistan, el Kazakhstan, l’Uzbekistan, el Turkmenist­an i el Kirguizist­an.

Precisamen­t aquests dies, el moviment armat acaba de comprovar a l’ONU que l’hivern s’acosta i la calor del reconeixem­ent internacio­nal encara sembla remota.

El seu emissari no ha estat reconegut com a ambaixador legítim de l’Afganistan per l’organitzac­ió internacio­nal, cohesionad­a de moment al voltant d’uns requisits mínims. Entre ells, els drets femenins.

Tot i això, hi ha motius per dubtar que els talibans permetin la reincorpor­ació a la feina de les dones que –en un grapat de grans ciutats– van poder iniciar o reprendre la seva vida laboral, al compàs de centenars de milers de milions de dòlars de transferèn­cies internacio­nals. Es tem que només aquelles la feina de les quals estava vinculada a altres dones, en la sanitat o l’educació, puguin fer-ho ben aviat.

De moment, el mul·là tranquil·litza les vídues, garantintl­os una part de l’herència. I les joves, prohibint que siguin utilitzade­s per saldar deutes. ●

 ?? WANA NEWS AGENCY / REUTERS ?? Les menors de tretze anys són les úniques que tenen garantida l’educació a l’Afganistan
WANA NEWS AGENCY / REUTERS Les menors de tretze anys són les úniques que tenen garantida l’educació a l’Afganistan

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain