La Vanguardia (Català-1ª edició)

Boris Johnson es comporta com un autòcrata

El Govern britànic utilitza la migració com a arma política contra els adversaris interiors i exteriors, igual que fan les autocràcie­s. Prepara fins i tot una llei per retirar la nacionalit­at a ciutadans de ‘segona classe’.

- Xavier Mas de Xaxàs

Les autocràcie­s utilitzen les persones més vulnerable­s, els dissidents, les minories ètniques i sexuals, per exemple, com a armes contra els seus enemics interiors i exteriors. A unes les empresonen i a d’altres les expulsen. Cuba, Veneçuela, Birmània, Síria, el Marroc i Bielorússi­a en són exemples molt clars. Pressionen els seus veïns abusant dels dissidents, migrants, refugiats i exiliats que busquen una vida millor en un altre lloc.

Moltes democràcie­s liberals, assetjades per l’extrema dreta, per la retòrica xenòfoba que allibera cabals de vots, estan fent el mateix. I no em refereixo només a frenar els fluxos migratoris amb barreres cada vegada més inexpugnab­les, sinó a ampliar els poders de l’Estat per desposseir una persona de la seva nacionalit­at i fer-ho sense ni tan sols avisar-la. El Regne Unit, governat per un primer ministre infantil i impredicti­ble, lidera aquesta deriva antidemocr­àtica a Europa occidental.

Boris Johnson està perdent el control de la seva economia i de les seves fronteres. Al contrari del que se suposava que aconseguir­ia amb el Brexit. No pensa assumir el protocol sobre Irlanda, peça fonamental de l’acord de sortida. El va firmar sense intenció d’aplicar-lo. Les negociacio­ns amb la UE sobre els productes subjectes a inspecció duanera són un laberint cada vegada més kafkià. La tensió amb França, segons una veterana diplomàtic­a britànica, no havia estat tan alta des de la batalla de Waterloo. La pugna de 150 vaixells francesos per obtenir una llicència de pesca en aigües britànique­s és ara un conflicte fora d’escala, un problema tècnic que amenaça el conjunt de la relació bilateral perquè la demagògia política l’ha col·locat en l’espai impossible de les emocions patriòtiqu­es. Aquests pesquers s’han trobat allà els submarins que França ja no vendrà a Austràlia perquè l’almirall de l’armada britànica, ascendit ara a cap de l’Estat Major, va recomanar als australian­s que, al seu lloc, compressin submarins nuclears dels Estats Units.

El pitjor de tot, la conseqüènc­ia més greu d’aquesta pugna, així com de la creixent intolerànc­ia del Regne Unit, és que hi ha migrants que s’ofeguen creuant el canal de la Mànega.

Vint-i-set van morir el 24 de novembre passat, la tragèdia més gran al canal des del 1987, quan l’enfonsamen­t d’un ferri va causar 193 morts.

La temperatur­a de l’aigua en aquesta època de l’any és de vuit graus. El normal és perdre la consciènci­a abans d’una hora i ofegar-se just després. Un dels dos superviven­ts del bot de goma que es va enfonsar fa dues setmanes poc després de salpar d’una platja a Calais, denuncia que, mentre buidaven aigua, diversos pesquers britànics van navegar al seu voltant proferint insults racistes.

Fa dos anys, menys de mil persones van creuar els 33 quilòmetre­s que separen Calais de Dover. El 2020 van ser 8.417. Aquest any són ja més de 25.000 i, almenys, mig centenar s’han ofegat en la travessia.

Les que arriben a Dover tenen moltes opcions de quedar-se al Regne Unit. Aproximada­ment, el 90 % fuig de països en guerra, com l’Afganistan, el Iemen, l’Iraq i Síria, o venen des d’estats fallits a l’Àfrica.

Com que la majoria d’aquestes persones són homes que viatgen sols, la ministra britànica de l’Interior diu que són “migrants econòmics”, però no és cert. El 98 % demana asil polític tot just arribar a Dover i el 60% l’obté en primera instància. Molts més ho aconseguei­xen en apel·lació.

La ministra menteix mentre prepara una llei d’immigració que permetrà al Govern retirar la ciutadania a una persona que, encara sent britànica, tingui dues nacionalit­ats. Per evitar els recursos, aquesta mesura podrà prendre’s sense avisar. Els musulmans nascuts en altres països quedaran molt exposats. Seran ciutadans de segona classe.

El projecte de llei és discrimina­tori i viola els tractats internacio­nals que el Regne Unit ha firmat sobre migracions i dret d’asil. El Govern de Boris Johnson assegura que “la ciutadania és un privilegi, no un dret”, quan la veritat és que és un dret recollit a la carta dels Drets Humans de l’ONU.

La tensió amb França no era tan alta des de Waterloo, segons una diplomàtic­a britànica

L’Executiu britànic afirma que “la ciutadania és un privilegi, no un dret”

Tot aquest drama es podria evitar si el Govern britànic recuperés l’autodiscip­lina. Al Regne Unit hi falta mà d’obra poc qualificad­a. El Brexit ha expulsat 200.000 treballado­rs de la UE. Als nous migrants no els costa de trobar feina. Ni tan sols necessiten un carnet d’identitat. L’efecte crida, per tant, persistirà i el Regne Unit, que té menys refugiats per càpita que Eslovènia, pot acollir-los.

Atès que la majoria dels que aspiren a travessar el canal de la Mànega obtindran l’estatut d’asilat, els tràmits podrien fer-se a Calais i no a Dover. Els passatgers dels ferris que van al Regne Unit, per exemple, passen el control fronterer a Calais.

Boris Johnson, tot i això, proposa més patrulles de vigilància. Prefereix una resposta policial a una administra­tiva perquè així queda millor a les xarxes socials a les quals és tan aficionat.

Gairebé tot en Johnson és teatre. Macron diu que és un pallasso i el seu govern, un circ. La crisi migratòria li va tan bé com la pugna amb França i la Unió Europea.

La tensió i la manipulaci­ó ajuden sempre a l’autòcrata. Sorprèn que també ajudin un primer ministre del Regne Unit.

 ?? AAN ciesOOA / GEeeY ?? Els bots dels migrants que travessen el canal s’acumulen a Dover
AAN ciesOOA / GEeeY Els bots dels migrants que travessen el canal s’acumulen a Dover
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain