La Vanguardia (Català-1ª edició)

Almenys 13 morts en un atac de l’Estat Islàmic al Kurdistan iraquià

-

Un atac de militants de l’Estat Islàmic en una vila de la regió semiautòno­ma kurda del nord de l’Iraq va matar almenys 13 persones, inclosos deu soldats kurds i tres civils.

L’atac va tenir lloc dijous a la nit en un poble de la regió de

Majmur, que concentra gran activitat del grup terrorista islàmic amb atemptats regulars contra les forces kurdes i iraquianes i, sovint, també contra civils. L’assalt, l’autoria del qual no ha estat assumida per l’Estat Islàmic, va provocar un enfrontame­nt amb les forces peixmergue­s kurdes.

Majmur és una zona muntanyosa situada a uns 70 quilòmetre­s al sud-est de Mossul i 60 quilòmetre­s al sud-oest de la capital del Kurdistan iraquià, Irbil.

L’Estat Islàmic va ser derrotat al camp de batalla el 2017 per una coalició liderada pels Estats Units al costat de tropes iraquianes i kurdes, i milícies xiïtes amb el suport de l’Iran, però els atacs contra les forces de seguretat iraquianes, incloent-hi els combatents kurds, continuen sent comuns. Els militants continuen actius a través de cèl·lules dorments en moltes àrees, especialme­nt en una franja de territori al nord que continua en disputa entre el Govern de l’Iraq i el govern regional semiautòno­m del Kurdistan iraquià.

Un comunicat de les forces armades kurdes va assegurar que militants de l’Estat Islàmic van atacar la vila divendres a primera hora i van matar tres residents, la qual cosa va provocar la intervenci­ó de les forces peixmergue­s.

La coalició per derrotar el grup extremista sunnita va anunciar el final de la seva missió de combat i va marcar la retirada de les seves tropes de territori iraquià per a finals de desembre d’aquest any. Assessors dels Estats Units es quedaran a la zona per continuar entrenant les forces iraquianes. Militars occidental­s calculen que almenys 10.000 combatents de l’Estat Islàmic es mantenen a l’Iraq i Síria. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain