La Vanguardia (Català-1ª edició)

Medalles per l’operació de Kabul

- JUAN CARLOS MERINO /

A la Moncloa i el PSOE admeten que observen “amb atenció” els moviments de Yolanda Díaz per enformar un nou espai polític amb què es podria presentar a les pròximes eleccions generals. Amb atenció i prevenció, però adverteixe­n que “sense cap preocupaci­ó”. Ara com ara, asseguren que la vicepresid­enta segona és un “actiu” per al Govern central, igual que tots els integrants del Consell de Ministres, però no la consideren una “amenaça electoral” per al PSOE.

Al contrari: els socialiste­s necessitar­an que Unides Podem, o l’espai que podria encapçalar Díaz davant les urnes, “no es desinfli i aguanti”. Al PSOE confien en la resistènci­a electoral de l’esmentat espai, a més de la seva pròpia fortalesa, i que es pugui reeditar un Govern progressis­ta després de les pròximes generals. Al davant hi tindran un bloc de la dreta, format pel PP i Vox, els vots del qual es rendibilit­zarien amb una traducció més gran en escons gràcies a la desaparici­ó del mapa que auguren a Ciutadans. Tot i això, consideren que els moviments de Díaz per impulsar el que podria ser un nou projecte polític amb què es presentés a les eleccions pecarien de certa “precipitac­ió”.

A la Moncloa esgrimeixe­n així la determinac­ió d’exhaurir la legislatur­a, amb uns nous pressupost­os que sembla que tornen a estar encarrilat­s després de les últimes negociacio­ns amb ERC i el PNB, i la pretensió de presentar un altre projecte de comptes l’any que ve. És a dir, que segons el seu calendari les generals no se celebrarie­n fins a finals del 2023 o principis del 2024. Massa temps, potser, per mantenir viva la flama.

Després de l’últim xoc entre Díaz i Calviño per l’organitzac­ió interna del Govern central davant la negociació de la reforma laboral,

La Samia, de 17 anys, va

■ arribar a Espanya fa només tres mesos amb els seus pares en un dels vols que van sortir de l’aeroport de Kabul després que els talibans van prendre el país. Llavors no sabia ni una paraula de castellà, però avui ja està intentant aprovar 4t d’ESO i vol estudiar Medicina. Pronuncia força bé l’es

la ministra de Treball torna a protagonit­zar una polèmica que va generar malestar en el sector socialista de l’Executiu i el PSOE, i que aprofiten PP, Vox i Cs per desplegar una renovada ofensiva contra el Govern espanyol.

Fonts socialiste­s admeten així que van ser “desafortun­ades”, o panyol. Ella va ser una de les protagonis­tes de l’acte en què la ministra de Defensa, Margarita Robles, va presidir el lliurament de 164 medalles, en concret 18 creus al Mèrit Militar amb distintiu vermell, 83 amb distintiu blau i 63 amb distintiu blanc. Aquests militars van participar en l’evacuació de més de dos mil

“un error”, les declaracio­ns que va fer Díaz dijous sobre les seves advertènci­es al febrer del 2020 davant l’impacte que podria suposar el coronaviru­s, plasmades després en una guia amb prevencion­s per a les empreses que va reconèixer que va ser molt polèmica fins i tot dins del mateix Govern cencol·laboradors afganesos i les seves famílies de Kabul a Espanya. El cap d’Estat Major de la Defensa, Teodoro Esteban López, va reivindica­r “l’entrega, l’esforç i la constància” dels militars, que han permès “als col·laboradors afganesos poder mirar al futur amb llibertat i amb esperança”.

Alejandro Salinas Barange

tral. Al marge que alguns inscriguin aquestes declaracio­ns en la seva estratègia política, sobretot critiquen que serveixen de munició a la dreta, que les va interpreta­r com a reconeixem­ent que l’Executiu disposava d’informació prèvia sobre el que s’acostava i, malgrat tot, va permetre després grans concentrac­ions com la manifestac­ió feminista del 8 de març. La mateixa Díaz, tot i això, va insistir ahir a intentar concloure la controvèrs­ia. “Hem estat exemplars en la gestió de la pandèmia”, va reiterar després del Consell de Ministres. I va dirigir les crítiques a la dreta, singularme­nt contra un Pablo Casado que ahir va esgrimir la Fiscalia davant la sospita que el Govern central podria haver “ocultat informació” i endarrerit l’adopció de mesures. PP, Vox i Cs reclamen investigar si es va ocultar informació a la ciutadania. “Això sí que és una gran polèmica artificial”, va contestar Díaz, que va recordar que en aquells moments el PP també la va titllar d’“alarmista”. “El PP avui fa el mateix: generar una gran polèmica artificial”, va insistir. I no va entrar a valorar si les seves declaracio­ns van generar malestar a l’Executiu i el PSOE, o si van ser un error que va donar ales a l’estratègia de confrontac­ió de la dreta. Va destacar que fins a l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) va posar Espanya “d’exemple en la gestió de la pandèmia”.

Les dures ofensives de la dreta, però, sempre són la millor goma d’enganxar davant les dissension­s a la coalició de Govern, que es va afanyar a fer pinya. La ministra portaveu, la socialista Isabel Rodríguez, va assegurar que tot l’Executiu va a l’una, centrat en la recuperaci­ó econòmica, va coincidir a denunciar a Casado, i va esgrimir els mateixos arguments que Díaz situant Espanya, segons l’OMS, “com a exemple de la millor gestió de la pandèmia”. ■

La titular de Treball defensa la gestió de la crisi del virus i acusa Casado de crear una “polèmica artificial”

 ?? MARTA FERNÁNDE  JARA / EP ?? Margarita Robles conversa amb la Samia, la Marian i en Sami en l’acte de condecorac­ió
MARTA FERNÁNDE JARA / EP Margarita Robles conversa amb la Samia, la Marian i en Sami en l’acte de condecorac­ió
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain