La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Poder Judicial compleix tres anys d’un profund bloqueig institucio­nal

El Govern central nega avenços amb el PP per renovar l’òrgan dels jutges

- Barcer

Els dos principals partits polítics, PSOE i PP, mantenen un bloqueig institucio­nal des de fa tres anys perquè no aconseguei­xen renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el mandat del qual va expirar el 4 de novembre del 2018. Després del tancament amb pany i forrellat comunicat sense embuts per la formació que lidera Pablo Casado a arribar a un acord, fa unes setmanes semblava que la situació s’havia revertit, però ahir la portaveu del Govern central, Isabel Rodríguez, va negar qualsevol tipus d’avenç amb el PP.

En aquests tres anys, el Partit Popular s’ha negat a firmar un acord per renovar els vint vocals que formen l’òrgan dels jutges. El suport de Podem a Pedro Sánchez per formar govern va ser durant un temps l’argument esgrimit per l’equip de Casado per impedir la renovació, consideran­t que es tracta d’un partit que va en contra de les institucio­ns. Després d’aquesta justificac­ió en van venir d’altres, i l’última, a la qual s’han agafat durant mesos, és que el PP està disconform­e amb l’actual llei que regeix l’elecció dels vocals, perquè considera que polititza el Poder Judicial.

La formació conservado­ra exigeix al Govern de l’Estat una reforma de la llei perquè siguin els jutges qui elegeixin els vocals sense passar pel Parlament espanyol. El PSOE s’hi nega. Els socialiste­s defensen per tots els mitjans que s’ha de complir la llei tal com està establerta perquè altrament és actuar de antidemocr­àticament.

Totes les associacio­ns judicials defensen la necessitat d’una modificaci­ó de la norma per trencar

Fonts del CGPJ confien que l’acord arribarà abans no s’acabi l’any o, a tot estirar, al gener

amb la imatge d’una polititzac­ió de la justícia, tal com demana Europa. Tot i això, no totes coincideix­en en el moment que s’ha de revisar. La progressis­ta Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JJpD) apressa a complir amb el mandat constituci­onal i posar fi al bloqueig per després, ja amb l’òrgan renovat, revisar la llei del Poder Judicial. Des del CGPJ hi ha un “profund” lament per la situació. Tot i que no pocs vocals defensen la reforma per a l’elecció en la composició de l’òrgan, el parer general és que el bloqueig s’ha d’acabar com més aviat millor. Fonts del Consell esperen que el desbloquei­g arribi abans que s’acabi l’any o a tot estirar al gener.

Aquestes mateixes fonts assenyalen que la seva situació és insostenib­le després que el PSOE amb Unides Podem arribés a un acord al març per reformar la llei i impedir que el Consell continués fent nomenament­s de magistrats mentre es troba en funcions. Els dos partits de la coalició van voler d’aquesta manera forçar el PP a arribar a un acord en la renovació, però això nou mesos després no ha passat. Tot i això, aquesta modificaci­ó sí que ha provocat una congestió als tribunals.

El Tribunal Suprem ha alertat que la falta de renovació de les places provocarà la redacció de mil sentències menys. Actualment hi ha onze places sense cobrir (un 14% de la plantilla, de 79 magistrats), que s’ampliaran a 16 l’any vinent amb la jubilació de cinc magistrats més, cosa que suposarà que el 20% de la plantilla estarà vacant. ●

 ?? DAVID ZORRAAINO / EP ?? La ministra de Justícia, Pilar Llop, amb el president del CGPJ, Carlos Lesmes
DAVID ZORRAAINO / EP La ministra de Justícia, Pilar Llop, amb el president del CGPJ, Carlos Lesmes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain