La Vanguardia (Català-1ª edició)

Català i Mossos, ‘estructure­s d’Estat’ sota pressió

ERC i Junts han trobat una batalla politicoju­dicial per lliurar plegats en defensa de la immersió lingüístic­a i els Mossos. El PSC és clau en el front educatiu per preservar el consens, però busca el xoc per la gestió de la policia catalana

- Isabel Garcia Pagan Pagpagan / igarcia@lavanguard­ia.es

Pere Aragonès tira floretes als comuns mentre Junts mira cap a una altra banda sense albirar ja ni l’ombra de la CUP. El pragmatism­e i la supervivèn­cia marquen el camí: uns pressupost­os expansius bé valen el gripau que es va empassar Ernest Maragall i la rebequeria pública amb disculpes privades de Junts. Els socis han cronificat les crisis de mirada curta, i ara, en plena “revisió” d’aliats, el Govern topa amb una batalla politicoju­dicial per dues de les estructure­s d’Estat més preuades: el sistema d’immersió lingüístic­a i els Mossos.

L’esprint del Govern per preservar el model de l’escola catalana posa en evidència el seu pla legislatiu, que es limitava a assessorar els centres educatius per actualitza­r els plans lingüístic­s. Fins que va arribar el Tribunal Suprem... Imposar un 25% d’assignatur­es en castellà és un atac judicial, i ERC i Junts han trobat una batalla per lliurar plegats.

Les xifres d’ús del català que tenen sobre la taula Cultura i Educació enrojolari­en els magistrats del TS si es plasmessin en un informe de compliment de la sentència. La decisió judicial obvia la Catalunya real... Es planteja ara una reforma de la llei d’Educació i la definició de llengua vehicular, com recomana el Consell Escolar?; ¿es flexibilit­zarà en un “context plurilingü­e”, com vol el PSC?

El problema no és com les escoles paeixen la sentència: és la batalla política que s’entreveu. ERC i Junts fan pinya i convenen en la necessitat de no perdre el PSC, inicialmen­t sense tocar la llei. “Cal posar-l’hi fàcil”, i això passa per embridar el debat amb les entitats el dia 16 en el Pacte Nacional per la Llengua.

Els convergent­s van pactar amb Ernest Maragall l’actual llei catalana d’educació quan aquest era conseller del PSC; i ara, com ERC, estan alerta per una reacció “tèbia” de Salvador Illa a la sentència. El PSC, com el PSOE, defensa sense embuts el compliment de la decisió judicial i defuig desobedièn­cies. Vol evitar que l’independen­tisme li marqui el pas i llançarà la seva pròpia proposta. Les mocions als ajuntament­s per “actualitza­r i reforçar” el model vigent són el preàmbul.

La processó també va per dins del Govern. ERC és nítida en el seu discurs –“el català no és toca”– mentre fa equilibris amb PSOE al Congrés. Va presumir de blindar la immersió amb la llei Celaá i els resultats de la negociació de la llei de l’Audiovisua­l queden lluny de la grandiloqü­ència de Gabriel Rufián.

Si el PSC és clau en defensa de la immersió lingüístic­a, les apel·lacions al consens porten la direcció contrària amb els Mossos. La policia catalana és l’altra estructura d’Estat sota pressió política i judicial. Foragitade­s per l’Audiència Nacional les sospites sobre la seva actuació l’octubre del 2017, el pacte ERC-CUP deriva ara en trampolí d’atac del PSC per la gestió política del cos.

Illa es proclama “avergonyit” i encapçala l’ofensiva del PSC sota la tesi que el Govern desatén els Mossos amb cessions “intolerabl­es” als anticapita­listes. La relació d’Aragonès amb Illa és freda, però es torna agra amb els Mossos pel mig. El PSC mantindrà el pols, i encara més si es consolida la decisió del Govern de concentrar la defensa judicial dels agents en casos de lesions i abandonar “acusacions sense concretar”.

A Interior recorden que segueixen la línia del ministeri de l’Interior i el Govern basc, però la pressió no para i la “sorpresa” del conseller augmenta. Joan Ignasi Elena ha fet seus els acords d’ERC amb la CUP, al marge del futur del pacte d’investidur­a, i en paral·lel manté més bona relació amb Fernando GrandeMarl­aska que no pas amb els socialiste­s catalans. El conseller creu que el PSC ha subrogat el discurs de formacions de centredret­a i fins i tot se’ls compara amb la posició del PP durant les mobilitzac­ions policials d’aquesta setmana. Interior exhibeix avenços: s’ha augmentat el sostre de la plantilla i s’ha pactat la jubilació anticipada, una reivindica­ció que s’arrossegav­a des del 2004, amb el PSC al Palau de la Generalita­t i José Luis Rodríguez Zapatero a Madrid. Amb la comissió sobre el model policial arrencant, Aragonès presidirà el Consell de la Policía dijous.

En aquesta reunió i la del Pacte Nacional per la Llengua es veurà quant hi ha de partidisme o voluntat de consens entorn de les estructure­s d’Estat. I si resisteixe­n o naufraguen davant la pressió.

 ?? SENSO S O  /  E ??
SENSO S O / E
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain