La Vanguardia (Català-1ª edició)

% & " "' "( "

-

en quatre línies: accelerar la implantaci­ó de les zones de baixes emissions (ZBE) locals; transforma­r les flotes de transport públic a un model de zero emissions; impulsar l’ús de la bicicleta, i la digitalitz­ació dels serveis públics de transport.

Antoni Poveda, vicepresid­ent de Mobilitat, Transport i Sostenibil­itat de l’AMB, destaca que “les polítiques de mobilitat sostenible desenvolup­ades els darrers anys -encapçalad­es pel model de ZBE Rondes BCN- posicionen l’AMB i els seus municipis a l’avantguard­a de tot l’Estat”. “La mobilitat està immersa en un gran canvi. Tots tenim el repte de reduir la contaminac­ió atmosfèric­a, i és una de les prioritats de les agendes públiques”, apunta Marc Iglesias, cap de Secció de Mobilitat Sostenible de l’AMB. La UE lidera aquesta transforma­ció i obliga els municipis de més de 50.000 habitants a establir ZBE.

La metròpolis de Barcelona ha estat pionera en posar en marxa aquesta mesura amb la ZBE Rondes BCN que engloba cinc municipis. Ara vol accelerar-la amb la implantaci­ó de les zones de baixes emissions locals. “Ajudem els municipis a complir el mandat de la llei de canvi climàtic”, remarca Iglesias. Entre els 19 projectes que opten als fons Next Generation trobem el desplegame­nt de sis noves ZBE.

Un altre projecte per ajudar a la descarboni­tzació és la T-Verda Metropolit­ana. Aquesta targeta permet viatjar durant tres anys en transport públic de manera gratuïta i es dona quan s’entrega un vehicle sense distintiu ambiental de la DGT. “Des del seu inici, el 2017, hem repartit 13.000 T-Verda, el que significa retirar 13.000 vehicles antics”, explica Joan Sánchez, cap de Secció Gestió Primera Corona del Transport Públic.

Entre les actuacions en les quals es treballa, i que també opten als Next Generation, trobem la transforma­ció de les flotes de transport públic per avançar cap a un model zero emissions. “Un dels reptes que tenim és el de l’electrific­ació de la flota i que aquesta sigui més sostenible, de baixes emissions”, diu Guillem Alzina, cap del Servei de Planificac­ió del Transport Públic de l’AMB. Actualment, el 30% dels autobusos és de baixes emissions, entre elèctrics i híbrids, i la previsió és arribar al 90% en tres anys. “Ara tenim una cinquanten­a de vehicles elèctrics, i hem sol·licitat la compra de 162 amb fons Next Generation”, concreta Alzina. També es treballa per millorar la freqüència de pas, la prioritzac­ió semafòrica i la velocitat. A més, s’han fet actuacions a la via pública, com el centenar de plataforme­s instal·lades a les parades per millorar l’accessibil­itat als autobusos, “i està previst posar-ne 70 més”, i les parades dobles.

! " # # " $

La bicicleta és una altra de les apostes de l’AMB per avançar cap a una mobilitat més sostenible. “Volem fomentar la mobilitat activa, i en particular la bicicleta, i ho fem amb actuacions, com el desenvolup­ament de la Bicivia, la xarxa pedalable metropolit­ana, i altres projectes”, explica Maite Pérez, responsabl­e de Planificac­ió i Mobilitat Sostenible de l’AMB.

L’entitat opta a 23 M€ en inversions que es destinarie­n a completar la Bicivia i fer realitat el nou sistema de bicicleta pública metropolit­ana compartida, que agafarà el relleu de l’e-Bicibox. També per ampliar el servei d’estacionam­ents segurs per a bicicletes Bicibox, i per impulsar la ciclologís­tica, la distribuci­ó de mercaderie­s en bicicleta.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain