La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alternativ­es a Nissan

-

Va ser un cop dur per a Barcelona i per a la indústria de l’automoció el tancament de la històrica planta a Barcelona de la multinacio­nal japonesa Nissan, que abandonarà definitiva­ment les instal·lacions el proper 31 de desembre. És també dur que no s’hagi trobat cap indústria relacionad­a amb el sector automobilí­stic per garantir la continuïta­t de l’activitat. No és estrany que hagi estat així perquè és un sector que es troba en plena crisi de transforma­ció de producte i de model de negoci. L’última esperança que s’havia posat en l’oferta presentada per la companyia automobilí­stica xinesa Great Wall Motors s’esvaeix per moments. Va exigir importants ajuts públics, se li va fer una contraofer­ta i no hi ha mostrat interès.

El projecte de Great Wall Motors va ser un dels tres finalistes selecciona­ts entre els quaranta que es van presentar a la taula de reindustri­alització creada amb aquest fi, per buscar alternativ­es a l’abandoname­nt de Nissan. En formen part la Generalita­t, l’Administra­ció central, els sindicats i la mateixa multinacio­nal japonesa. No es va poder optar al projecte liderat per Seat-Volkswagen per a la construcci­ó d’una fàbrica de bateries de liti per a automòbils elèctrics perquè la superfície disponible que deixa Nissan, de 550.000 metres quadrats, no era suficient. El projecte, encapçalat per QEV, per desenvolup­ar un hub de descarboni­tzació, format per un consorci industrial de quinze empreses, va quedar entre els finalistes, però no es veu viable. I la Generalita­t tampoc no considera oportuna l’última proposta per construir una fàbrica de mantenimen­t de tanquetes que ha presentat el Govern central, amb una inversió de 1.200 milions d’euros.

La dues úniques opcions que queden sobre la taula són la construcci­ó de la fàbrica de motos Silence, als terrenys de Nissan a Montcada i Reixac, i el projecte per a la construcci­ó d’un gran centre logístic, que també inclouria activitat industrial, presentat per la immobiliàr­ia australian­a Goodman, amb un potencial d’inversió de 550 milions d’euros i la creació de 3.200 llocs de treball.

La companyia esmentada és el grup més gran de propietat immobiliàr­ia industrial que cotitza a la borsa d’Austràlia, i un dels gestors de fons especialit­zats més grans cotitzats a nivell mundial. El projecte de Goodman preveu mantenir la propietat i la gestió dels terrenys, que es destinarie­n exclusivam­ent a l’activitat industrial, convertint-se en el soci estratègic immobiliar­i per a aquestes indústries i impulsant-ne la implantaci­ó i el desenvolup­ament de l’activitat. La companyia defensa que la seva solució dinamitzar­ia l’economia local i comportari­a la creació d’ocupació a la zona, amb una demanda de perfils molt variats, des d’enginyers fins a operadors logístics i personal d’oficina, per atendre les necessitat­s de les empreses logístique­s, industrial­s i de centre de dades que s’assentarie­n a les noves instal·lacions. La creació de llocs de treball que ofereix Goodman seria suficient per ocupar els 1.700 treballado­rs de l’antiga Nissan que queden per recol·locar.

La taula de reindustri­alització es reunirà els propers dies per adoptar una decisió definitiva. Tal com estan les coses no sembla que hi hagi dubtes, atès que l’opció de Goodman, avui dia, es presenta com la més sòlida i solvent. És important, en qualsevol cas, adoptar aviat la decisió per oficialitz­ar el projecte, consolidar-ne l’execució i donar utilitat a uns terrenys que, després de la marxa de Nissan, quedaran totalment improducti­us a partir de l’1 de gener vinent. ●

El projecte de la multinacio­nal Goodman es perfila com el més solvent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain