La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alemanya i el món post Merkel

- Lorenzo Bernaldo de Quirós

Alemanya ja té un nou Govern. L’era Merkel ha finalitzat i amb ella una determinad­a manera de veure i entendre Alemanya, Europa i el món. En perspectiv­a, els seus llargs anys a la cancelleri­a van tenir per objectiu essencial l’intent de mantenir l’statu quo davant l’emergència de les forces centrífugu­es que han erosionat els fonaments de l’ordre internacio­nal en les dues primeres dècades del segle XXI: el populisme d’esquerres i de dretes dins de les fronteres de les democràcie­s liberals i l’auge de les potències autoritàri­es fora d’elles. Aquesta mateixa filosofia va presidir la política desplegada per Angela Merkel a Alemanya; això és, l’enfortimen­t del consens sobre el model socioeconò­mic alemany, la preservaci­ó de l’orientació europeista de la societat alemanya. La seva obra ha estat la pròpia d’una conservado­ra enfrontada a una marea transforma­dora que amenaçava de destruir el món d’ahir, però incapaç d’establir les bases del món de demà.

Per això, encara que la coalició socialdemò­crata-liberal-verda desitgés mantenir la política merkeliana en l’esfera europea, la materialit­zació d’aquest designi resultaria problemàti­ca. D’acord amb una enquesta recent del European Council of Foreign Relations, el 55% dels alemanys pensen que l’actual configurac­ió institucio­nal de la UE no funciona i el 49% manifesten haver perdut la confiança en les autoritats comunitàri­es a causa de la seva actuació en la pandèmia i, sobretot, per la mediocre gestió de la vacunació. Alhora, fet inèdit, un 33% dels germànics estimen que la crisi del coronaviru­s mostra que la integració europea ha anat massa lluny. Però aquí no s’acaba la història.

La reconstruc­ció i la rehabilita­ció d’Alemanya després de la Segona Guerra Mundial es va veure facilitada i legitimada perquè les elits van considerar bàsic eliminar la por que el geni germànic tornés a sortir de la llàntia a favor de la supremacia continenta­l. D’aquí la seva assumpció de l’atlantisme com a sistema de seguretat i defensa contra l’amenaça soviètica i del projecte europeu com a mecanisme d’integració política i econòmica dels interessos alemanys al Vell Continent. Aquest enfocament va beneficiar sense cap dubte la pàtria de Goethe i la resta d’Europa durant dècades. Tot i això, amb el transcurs del temps, les noves generacion­s pensen que els pecats dels seus pares i avis s’han pagat amb escreix i, en moltes ocasions, perceben la política europea del seu país com un constant i injustific­at autosacrif­ici.

D’altra banda, la Unió Europea està cada vegada més dividida. En l’àmbit de l’economia, la bretxa entre la perifèria i el centre-nord té serioses probabilit­ats d’ampliar-se en l’escenari postcovid i les disparitat­s sobre quina ha de ser l’arquitectu­ra economicof­inancera del continent en l’horitzó del curt, del mitjà i del llarg termini –vegeu la hipotètica reforma del pacte d’estabilita­t i creixement o l’acció del BCE– tendiran a incrementa­r-se. Mesures reductores de l’escepticis­me al sud d’Europa, per exemple la mutualitza­ció del deute, farien que augmentés als països del nord, incloent-hi Alemanya. En paral·lel, les disparitat­s de naturalesa política entre els estats membres de la Unió Europea, en concret les existents entre, per exemple, els països del grup de Visegrad i la resta, plantegen un problema molt profund i de solució complexa perquè afecten l’essència mateixa dels valors centrals del projecte europeu. En aquest context, el paper de mediacióco­nciliació exercit per Alemanya els últims anys es presenta molt complicat.

A més, l’eix franco-alemany està severament dislocat i amb escasses opcions de reconstrui­r-se. D’entrada, en una UE de 27 membres, la seva funcionali­tat és decreixent. Resulta tòxica i alimenta l’euroescept­icisme a molts països. A més, de facto, ja és una realitat gairebé virtual. La primavera del 2020, França es va aliar amb Espanya i Itàlia per pressionar Alemanya amb vista a l’emissió de coronabons i els alemanys tenen poderosos incentius per formar coalicions amb altres països de la UE, els denominats frugals, amb uns interessos que coincideix­en més amb els seus. Això es tradueix en un debilitame­nt gradual del Sant Greal que va suposar la cooperació francogerm­ànica i la debilitat econòmica francesa contribuir­à a afeblir-lo encara més.

A la conferènci­a de seguretat celebrada a Munic el 2014, els principals partits polítics alemanys i els experts van expressar la necessitat que Alemanya tingués més protagonis­me en l’escena internacio­nal. La nova guerra freda entre els EUA, la Xina i Rússia i la gradual desglobali­tzació plantegen seriosos riscos per a una economia tan oberta a l’exterior i dependent d’ell com l’alemanya. La prosperita­t alemanya està en bona mesura fora de perill perquè els EUA garanteixe­n la seguretat de les rutes marítimes per les quals transcorre el 80% del comerç mundial. Això implicarà sí o sí un alineament més gran d’Alemanya amb els EUA i, per tant, un posicionam­ent més ferm davant Rússia, el seu principal subministr­ador de gas, i davant la Xina, un mercat cada vegada més rellevant per a les exportacio­ns germànique­s, però també un rival amb una aproximaci­ó a les relacions econòmique­s globals que es guia per considerac­ions geopolítiq­ues.

En aquest context, el llegat de Merkel als seus successors és estèril en el sentit que s’ha esgotat en si mateix i, per tant, no té continuïta­t ni pot inspirar l’acció del nou Govern. Aquesta visió resultarà sorprenent per molts, exagerada per alguns i errònia per d’altres. Tanmateix, té uns fonaments sòlids. Alemanya s’enfronta a una tasca titànica i a un canvi estructura­l dels paràmetres sobre els quals ha desenvolup­at la seva política interna i externa durant els setze anys de lideratge merkelià. A la pràctica, la gestió de la cancellera ha estat la de mantenir amb un extraordin­ari esforç no exempt d’habilitat i mèrit un equilibri inestable i precari, una situació similar a la construïda per Metternich entre la derrota de Napoleó a Waterloo i la revolució del 1848. ●

Els alemanys perceben avui la política europea del seu país com un constant i injustific­at autosacrif­ici

El llegat de la cancellera és estèril, s’ha esgotat en si mateix i no pot inspirar l’acció del nou Govern

 ?? PERICO PASTOR ??
PERICO PASTOR
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain