La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Els no vacunats ens menyspreen”

El dictamen d’un cap d’uci: “Estem sis cops més cansats que durant la primera onada”

- INÓ2NGO MARCHENA

“Estem exhaustos”, va declarar el doctor Jordi Mancebo a La Vanguardia el 19 de febrer, en plena tercera onada de la covid i des de la talaia de les ucis d’un dels centres sanitaris més importants de Barcelona. Avui, 289 dies després i ja al començamen­t de la sisena onada, el director del servei de medicina intensiva de l’hospital de Sant Pau denuncia: “Estem sis cops més cansats”.

Cansats i decebuts amb els antivacune­s. Ell ja ha rebut la tercera dosi. Gran aficionat al ciclisme, ha tornat a agafar la bicicleta els caps de setmana, després d’una aturada obligada perquè al mes de juny el van operar d’una hèrnia discal. La pandèmia, diu, “és com un port de muntanya que no s’acaba mai amb rampes del 20%. Arribes a un revolt i et trobes una altra rampa. I així una vegada i una altra i una altra i... El cansament creix, les forces diuen prou i les cames es tornen de fusta”.

I ara apareixen altres revolts. Les persones que, podent ferho i sense cap impediment, no es vacunen. “Aquestes persones fan indirectam­ent molt de mal als qui s’han vacunat. No immunitzar-se suposa, a més d’un risc personal extremamen­t alt, una amenaça per als altres, perquè són potencialm­ent portadors i transmisso­rs del virus. I això facilita les mutacions i ofereix al virus oportunita­ts de supervivèn­cia”. I el problema no és només als països desenvolup­ats. Sobretot, al tercer món, on les vacunes arriben amb comptagote­s. “Els remeis no arriben a zones en guerra, amb fam. Als països pobres, en definitiva. Aquestes persones contribuir­an indirectam­ent a avivar el foc, i no per culpa seva, ans al contrari. Ens hauríem de preguntar si ho estem fent bé amb els nostres germans pobres”.

Poques veus són tan contundent­s a l’hora de qualificar els antivacune­s. No és, diu, un problema d’egoisme. “La seva és una actitud de menyspreu i arrogància insuportab­le. No es volen vacunar perquè no creuen en les vacunes, en contra de tots els criteris científics. No hi creuen, com si parléssim d’una religió. Però les seves objeccions, que no es basen en dades científiqu­es, ens menyspreen i ens posen en perill”.

I què passa quan el metge s’enfronta a un pacient antivacune­s? “Res, absolutame­nt res. Per a nosaltres no és un pacient antivacune­s. És un pacient. Un més. Res de retrets ni rancúnies. A tot estirar, jo m’he arribat a preguntar si l’hospitalit­zació li servirà per reflexiona­r. Tant de bo. Crec, i espero que ningú no s’ofengui, que si són mitjanamen­t intel·ligents reconeixer­an que han incorregut en un error”.

Des que va començar la pan

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain