La Vanguardia (Català-1ª edició)

La intensa activitat al Prat recorda la normalitat

L’aeroport de Barcelona s’acosta a les xifres prèvies a la pandèmia durant el pont

- El Ll

Durant la pandèmia de la covid l’aeroport del Prat ha testificat escenes apocalípti­ques. Des de terminals fantasmagò­riques pràcticame­nt sense viatgers fins a centenars de taxistes intentant guanyar-se la vida de manera infructuos­a passant per abillament­s de pel·lícula, com aquell passatger que va arribar vestit completame­nt recobert de plàstic i amb una mascareta que recordava les dels videojocs de guerra. I al cap i a la fi ahir l’aeròdrom barceloní va recordar el d’abans d’aquest malson. Tant és així que fins i tot en alguns moments, com a primera hora del matí, es van registrar cues per superar els controls de seguretat. No van ser excessivam­ent llargues, però sí inimaginab­les fa tan sols uns mesos.

Coincidint amb l’operació sortida del pont de la Puríssima, ahir estaven programats 692 vols, segons van explicar fonts d’Aena. Va ser el dia amb més operacions previstes de tot el pont. La mateixa jornada de l’any passat es va tancar amb tan sols 186 vols. El 2019, abans de la irrupció de la covid, van ser 777. Així doncs, el creixement és exponencia­l respecte al 2020 i l’activitat ja recorda la d’abans del coronaviru­s.

La jornada d’ahir no va ser una anècdota. I és que al Prat s’esperen dies semblants durant la resta del pont. Per exemple, avui hi ha 569 vols programats, i demà, 631. El dia més fluix serà dimarts, amb 483 viatges previstos. Dijous es tancarà l’operació d’aquesta etapa festiva amb 614 avions.

La comparació de tots els dies del pont reflecteix que cada vegada s’està més a prop de la normalitat a l’aeroport i que hi ha un gran ascens respecte al 2020. Per la Puríssima d’aquest any hi ha fins a 4.254 vols programats. L’any passat durant aquest període únicament se’n van operar 1.007, una xifra molt baixa respecte al que és habitual. Fa dos anys, en el món prepandèmi­c, es va arribar a 5.416.

Aquest creixement no ha sorgit de cop, sinó que ha tingut lloc progressiv­ament durant els últims mesos, especialme­nt des del juliol. Durant l’octubre, últim mes amb el recompte completat, els aeroports gestionats per Aena van superar el 70% de l’activitat que va registrar el 2019.

Es continuarà amb aquesta tendència alcista en el nombre de vols? El cas és que des del sector aeroportua­ri es tenen molts dubtes. Les últimes perspectiv­es no són tan encoratjad­ores, i és que la pandèmia va un pas més enllà... Així ho va reconèixer el president d’Aena, Maurici Lucena, aquesta setmana durant la seva compareixe­nça a la comissió de Pressupost­os del Senat. Tot i que no es percep en els viatges ja reservats, Lucena va explicar que les males xifres de contagis en països de Centreeuro­pa i la nova variant òmicron frenen el creixement. ●

La recuperaci­ó del mercat aeri es podria frenar per l’augment de contagis i la nova variant

 ?? MIQUEL GONZÁLEZ /  HOOTING ?? Els filtres de seguretat ahir a l’aeroport del Prat recordaven els d’abans de la pandèmia
MIQUEL GONZÁLEZ / HOOTING Els filtres de seguretat ahir a l’aeroport del Prat recordaven els d’abans de la pandèmia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain