La Vanguardia (Català-1ª edició)

Llum verda a Iqoxe per reprendre tota l’activitat

Gairebé dos anys després de l’explosió mortal, la Generalita­t permet la posada en marxa de tres reactors més

-

La neu va ser la gran protagonis­ta ahir a la plaça de la Vila de Santa Coloma de Gramenet fent acte de presència durant la cerimònia d’encesa dels llums nadalencs, al costat de l’arbre d’11 metres d’alçària. Malgrat les previsions meteorològ­iques que vaticinave­n un temps plàcid, va nevar durant uns minuts a la plaça de l’Ajuntament. El públic va poder gaudir

Hores després que la Generalita­t aprovés la posada en marxa de les tres plantes d’Iqoxe que encara estaven aturades, l’Ajuntament de la Canonja va tramitar ahir mateix la llicència de primera ocupació, amb la qual cosa l’empresa pot recuperar pràcticame­nt tota l’activitat que tenia fins al 14 de gener del 2020, quan hi va haver la fatal explosió d’un dels seus reactors. El que va explotar, que va causar tres morts (dos treballado­rs i un veí) i quatre ferits, és l’únic que no s’ha substituït.

L’aixecament de la suspensió d’aquests tres reactors arriba després de gairebé un any i onze mesos d’inactivita­t, durant els quals, una vegada superada la fase d’investigac­ió judicial de l’emplaçamen­t, l’empresa ha estat treballant per complir les condicions establerte­s per la normativa i supervisad­es pel Departamen­t d’Empresa i Treball. Els esford’aquesta singular precipitac­ió gràcies a una maquinària que produeix artificial­ment petits grans d’escuma, molt lleugers i que s’escampen per l’aire simulant la caiguda natural de la neu. La cerimònia que marca el començamen­t de Nadal a Santa Coloma coincideix amb l’inici de les activitats màgiques presidides, com cada any, per la fada missatgera. / Fede Cedó ços de l’empresa es van centrar, en primer lloc, a reprendre l’activitat de la seva planta principal, la de producció de l’òxid d’etilè –l’única de la península– que venen principalm­ent a empreses del mateix polígon petroquími­c de Tarragona.

La Generalita­t va donar llum verda a la posada en marxa d’aquest reactor al febrer, un any i un mes després de l’explosió. A finals de juliol, Protecció Civil va homologar el pla d’autoprotec­ció d’Iqoxe. L’empresa ultimava llavors la posada a punt dels tres reactors de derivats (l’U-350, U-2500 i l’U-2360) que a partir d’ara ja podran començar a produir.

La Generalita­t va informar ahir que les inspeccion­s que s’han dut a terme i els informes requerits en matèria de seguretat industrial acrediten que ara aquestes tres plantes compleixen “la normativa relativa a establimen­ts de risc químic”. El Departamen­t d’Empresa i Treball manté que “s’han introduït millores que van més enllà dels requisits establerts per la normativa, com la bunqueritz­ació de la sala de control, la instal·lació de sistemes per interrompr­e el procés productiu o l’increment dels equips de detecció i extinció d’incendis”.

La Generalita­t també ha exigit a Iqoxe la instal·lació d’un sistema per guardar una còpia de seguretat de les dades dels processos productius. Aquesta informació, segons va explicar al seu dia l’empresa, va desaparèix­er completame­nt, ja que la sala de control, que no estava bunqueritz­ada, va quedar totalment destrossad­a la tarda que va explotar la unitat U-3100. El Departamen­t manté obert l’expedient informatiu per determinar les causes que van provocar l’accident, “es continuarà instruint fins a disposar de tota la informació que es pugui recollir”. Amb la investigac­ió judicial en marxa, al juliol Inspecció de Treball va multar Iqoxe amb 180.000 euros per una infracció molt greu.

L’empresa va informar ahir que ha invertit 40 milions d’euros i més d’un milió d’hores de feina per posar a punt les instal·lacions que posarà en marxa els pròxims dies, “cosa que permetrà recuperar el ple rendiment d’aquestes tres plantes i garantir el 100% dels llocs de treball directes i els més de 500 d’ocupació indirecta”. ●

L’empresa esperava des de l’estiu el permís per tornar a produir derivats d’òxid d’etilè i propilè

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain