La Vanguardia (Català-1ª edició)

Qui va prémer el gallet?

Desacredit­en Alec Baldwin per haver dir que no va disparar

- FRANCESC PEIRÓN

Als cronistes de tribunals de Barcelona de la dècada dels noranta, gent memoriosa, potser no els ha sorprès la revelació d’Alec Baldwin.

Tenia la pistola a la mà en un assaig del western Rust, però, segons va confessar a l’entrevista a la cadena ABC, la primera que concedeix des de la tragèdia, no va ser l’autor del tret que el 21 d’octubre, al ranxo Bonanza Creek de Santa Fe (Nou Mèxic), va matar la camerògraf­a Halyna Hutchins, de 42 anys. Ni va disparar l’arma ni va apuntar a ningú, va subratllar.

Que la pistola és un ens amb vida pròpia no és cap novetat. Una decisió de l’Audiència Provincial de la capital catalana dictada el 1992 va causar enorme sorpresa perquè va establir com a “fet provat” que el dit no va prémer el gallet, sinó al revés: el gallet va prémer el dit.

La sentència va imposar la meitat de la condemna sol·licitada per a dos atracadors per un robatori amb homicidi dolós (sense ànim de matar). Un portava una escopeta de canons retallats i, quan es va inclinar per agafar el botí, l’arma va bascular cap endavant pel seu propi pes, “cosa que comporta que el gallet pressioni el dit”.

Malgrat que se n’havia fet un avanç, el cara a cara amb el periodista George Stephanopo­ulos es va emetre íntegre dijous a la nit. Baldwin va assegurar que “no apuntaria mai ningú ni premeria el gallet”.

Va insistir que li van donar el Colt dient-li que no tenia munició. Va explicar que va tirar el martell tan enrere com va poder, però no va arribar a amartellar l’arma. I va sonar el tro.

Va veure caure l’Halyna. No va ser fins que van passar 45 minuts que va descobrir que la bala era de foc real. I van passar unes quantes hores fins que va saber el terrible final. Sentirse culpable? Gens ni mica. “Vaig sostenir l’arma i vaig apuntar on ella em va dir”, va reiterar. Sense citar ningú, va afegir que “la responsabi­litat és de qui va posar una bala real a l’arma, una bala que no hauria ni d’haver entrat en aquell recinte”.

El seu al·legat que no va disparar ha trobat un suport en Lisa Torraco, advocada de Dave Halls, director adjunt del film i la persona que va lliurar la pistola a l’actor. Va afirmar que Halls li va dir que Baldwin “no havia posat el dit al gallet en cap moment”.

Els experts en armes no semblen disposats a subscriure aquesta teoria. Alguns no descarten el tret accidental després d’alliberar la pressió sobre el martell. Dubten, però, que això hagués tingut prou força per propiciar el tret.

“Les pistoles només es disparen quan algú prem el gallet”, va dir en un comunicat l’advocat que representa Serge Svetnoy, cap d’il·luminació a la pel·lícula i un dels dos demandants contra la producció, de què Baldwin forma part.

Tret que la pistola estigués en un estat horrible, aquest accident seria inimaginab­le, coincideix­en al sector. “L’afirmació de Baldwin no quadra”, va remarcar el xèrif de Santa Fe, Adam Mendoza, implicat en la investigac­ió.

Steve Wolf, armer de cinema, va incidir a la premsa en una qüestió rellevant: “És important desacredit­ar que les armes es disparen soles. Si això es converteix en acceptable com a defensa, no hi haurà responsabi­litats pels tirotejos”. ●

La segona víctima

A l’entrevista a l’ABC, Baldwin va assegurar que “hi ha dues víctimes”: ell és la segona. I va al·ludir al dolor que això causa als seus fills

Adam Mendoza, xèrif de Santa Fe, assenyala que l’afirmació de l’actor de ‘Rust’ “no quadra”

 ?? JEFF NEIRA / GETTY ??
JEFF NEIRA / GETTY
 ?? INSTAGRAM ??
INSTAGRAM
 ?? RAÚL TERREL / EP ??
RAÚL TERREL / EP
 ?? GOTHAM / GETTY ??
GOTHAM / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain