La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Desfake’, una plataforma educativa contra la desinforma­ció

El programa ofereix recursos formatius per ajudar els professors a portar l’alfabetitz­ació mediàtica i el consum crític de la informació a les aules

- REDACCIÓ

Nou de cada deu adolescent­s tenen mòbil i passen tantes hores davant d’una pantalla com les que inverteixe­n a l’institut, però ni la societat ni el sistema educatiu està preparat per brindarlos eines concretes per evitar que puguin ser manipulats i per reconèixer titulars falsos a internet, segons revela un estudi recent elaborat per Eva Herrero, professora de periodisme de la Universita­t Carlos III.

Davant aquest greu problema, des de Verificat, la primera plataforma de fact-checking i lluita contra la desinforma­ció de Catalunya, s’han posat en marxa diferents programes i cursos formatius per portar a les aules l’alfabetitz­ació mediàtica i el consum crític de la informació als joves, a través de #Desfake, un programa en forma de tallers desplegat amb èxit en diferents escoles d’arreu de Catalunya, a través del qual es comparteix­en eines educatives amb els adolescent­s perquè es relacionin responsabl­ement amb les xarxes socials i la informació digital.

Per poder dura terme aquesta lluita contra la desinforma­ció, Verificat vol crear una plataforma oberta i col·laborativa per compartir guies pedagògiqu­es i material didàctic amb els professors sobre l’ús responsabl­e de les tecnologie­s. Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i de la UOC a través del programa Matchimpul­sa, s’ha llençat fa poc una campanya de microdonac­ions per poder desenvolup­ar la plataforma abans del pròxim curs acadèmic.

Es tracta d’un matchfundi­ng, en el qual l’Ajuntament de Barcelona duplica cada donació que es fa. Per cada donació s’obté una recompensa en forma

L’associació ha llançat una campanya de microdonac­ions per desenvolup­ar el servei abans del curs que ve

de taller en línia o presencial, com també diferents recursos sobre alfabetitz­ació mediàtica.

El programa Desfake de Verificat Escola ja està en marxa en sis centres educatius de Catalunya com l’Institut Alzina, El Til·ler o el Liceu Italià. La combinació de blocs didàctics amb dinàmiques pràctiques està aconseguin­t un alt grau d’implicació dels alumnes d’ESO, que se senten al·ludits pels exemples actuals i pròxims.

Abans de la formació, els alumnes han contestat una enquesta per saber les eines que fan servir per avaluar la fiabilitat i el prestigi d’un portal web, i aquestes han revelat la importànci­a del curs que s’imparteix: la major part dels alumnes segueixen criteris intuïtius i no empren eines bàsiques per avaluar adequadame­nt la natura de la pàgina.

Verificat és la primera plataforma de fact-checking de Catalunya. És una associació sense ànim de lucre dedicada a verificar tota mena d’informacio­ns i continguts que circulen a les xarxes, així com a l’educació, per al consum crític de la informació. Forma part de la Internatio­nal Fact-Checking Network i de la Plataforma per a l’Educació Mediàtica de Catalunya.

La plataforma va néixer el 2019 i des de llavors han corregit més de 400 declaracio­ns de polítics de tots els partits, han verificat cadenes de WhatsApp que promovien remeis falsos contra la covid i han destapat informacio­ns inèdites (com ara el nombre de pisos buits que hi ha Catalunya o els contractes vigents de les empreses implicades en el cas del 3%). ●

 ?? . ?? La plataforma vol brindar a joves i adolescent­s eines per evitar que els manipulin a les xarxes i a internet
. La plataforma vol brindar a joves i adolescent­s eines per evitar que els manipulin a les xarxes i a internet

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain