La Vanguardia (Català-1ª edició)

Maradona: de tothom i de ningú

- Sergi Pàmies

Diego Armando Maradona és un proveïdor hiperactiu de documental­s i llibres. Mentre era jugador, perquè era el millor. Mentre no ho era, per les raons per les quals va deixar de ser-ho. Quan va ser entrenador, perquè cultivava un populisme mediàtic grotesc que apel·lava a pulsions ancestrals relacionad­es amb el culte a la personalit­at. Quan va morir, perquè va morir i ara perquè es commemora un any de la seva mort. Resultat: una sèrie-biopic de deu capítols ( Maradona, sueño bendito, Amazon Prime) i un documental sobre el dia que va morir ( Diego: el último adiós, HBO Max). Comencem pel final: el documental explica la transcendè­ncia del dia amb rigor, alternant memòria, sentiment i informació, i planteja el triple dubte de si Maradona va morir de mort natural, per negligènci­a o per homicidi. Qui hagi seguit la vida i l’obra de Maradona sap que és perfectame­nt possible que morís per una suma de les tres coses.

SUDACA. La sèrie, en canvi, fa servir quatre actors per recrear la figura de Maradona amb resultats desiguals. Als barcelonis­tes, a més a més, no ens poden agradar els capítols centrats en l’etapa de Barcelona perquè retraten una ciutat racista i un Camp Nou llepafils que no es correspone­n amb una part objectiva de la realitat. Hi ha, a més a més, l’esforç de Francesc Orella per interpreta­r Josep Lluís Núñez sense caure en la caricatura. És un repte impossible no pas perquè Núñez fos especialme­nt caricature­sc, sinó per la qualitat i l’arrelament dels humoristes que el van convertir en una broma, de manera que al final no sabem si Orella s’inspira en Núñez o en els seus imitadors.

MARADONAEN­PAPER. Per completar l’oferta audiovisua­l maradonian­a, també és interessan­t el llibre Maradona, un mito plebeyo (Ned Ediciones, coordinat pel professor de filosofia Antonio Gómez Villar). És l’acumulació d’assajos breus sobre la mort del mite amb aportacion­s tan interessan­ts com insòlites, especialme­nt les que, a contracorr­ent, expliquen la dimensió pública i cultural del jugador des de posicions feministes (i fins i tot ultrafemin­istes). Contra la reactiva simplifica­ció que va provocar la mort de Maradona, reduint-lo a l’estereotip de masculinit­at tòxica, monstruosa, violenta i depravada, la diversitat de testimonis acaba reforçant la idea que, a aquestes altures, el mite és de tothom i no és de ningú. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain