La Vanguardia (Català-1ª edició)

Molt vent i poca pluja

- ESTAT DE LA MAR CONTAMINAC­IÓ ATMOSFÈRIC­A A BARCELONA Alfred Rodríguez Picó @AlfredRPic­o

Continua la situació del nord-oest, avui ens creua un nou front i un altre dimarts. Els fronts atlàntics arriben desgastats a la Mediterràn­ia, però a les costes occidental­s europees són molt actius i, al no tenir muntanyes pel mig, tan sols l’Atlàntic, es pot preveure l’hora exacta de la seva arribada i la seva efectivita­t. Dilluns a les 2 de la matinada arriba un front a Dublín i a les 13 hores a Londres. La Mediterràn­ia pot ser una incògnita fins a poques hores abans de l’arribada d’una pertorbaci­ó, sobretot amb les que es formen al mateix mar, reforçant-la sobtadamen­t, endarrerin­t la seva arribada, més dificultat per a les prediccion­s.

CATALUNYA

Entre les 12 del migdia i les 5 de la tarda ens creua un front. En aquest interval de temps nuvolosita­t abundant, alguna lleugera nevada al nord del Pirineu. Temperatur­a en augment temporal i vent del

La situació marítima continua remenada al Mediterran­i occidental, on hi haurà maror i forta maror. A última hora alguna onada pròxima als 3 metres al nord de Balears. Un nou enforti

Meteoròleg

nord-oest, intens a partir de la tarda, tramuntana al capvespre. Demà més vent del nord i nord-oest, més fred, xàfecs locals al nord-est durant la pròxima nit, nevada al Pirineu, arribant més esmorteïda a la cara sud, sol a la resta. Dilluns sol, fred i vent fins al migdia. Augmenten els núvols dimarts.

ESPANYA I EUROPA

Avui i dilluns xàfecs entre Itàlia i Grècia. Borrasca a l’oest europeu, treva diumenge esperant un fort temporal dimarts a les Illes Britànique­s amb vents molt forts i onatge dur. A Espanya arriba un front amb xàfecs freqüents al Cantàbric a última hora al nord de les Balears. Més assolellat com més al sud. Ventós i poc confortabl­e a la meitat nord. Demà xàfecs freqüents al Cantàbric, intensos cap a l’est. Nevades a les muntanyes del terç nord, assolellat i ventós a la resta, més fred. Treva dilluns. Pluges per l’oest dimarts.

El 1971 ostenta diversos rècords de pluja en algunes comarques catalanes. Setembre va portar grans tempestes amb inundacion­s, desbordame­nts del Llobregat, Tordera, Ter, més de 300 litres a l’Empordà. Nou temporal de pluja a l’octubre, més temporals de llevant al novembre i va arribar el desembre amb el descens d’una borrasca d’Anglaterra cap al sud de les Balears, preludi d’una “tempesta perfecta”.

Un desembre insòlit (1)

ment del vent del nord provocarà l’empitjoram­ent de la situació a l’Atlàntic, on les onades podran superar els 4 metres entre Galícia i el Cantàbric. Vagin amb precaució.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain