La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un ciberatac afecta els portals de la Generalita­t

La incursió, quatre vegades més potent que la del 9 de novembre del 2014, es va resoldre durant la nit

-

Els sistemes d’informació de la Generalita­t, ubicats al Centre de Telecomuni­cacions i Tecnologie­s de la Informació (CTTI), van patir ahir un ciberatac d’importànci­a. Segons va detallar el vicepresid­ent Jordi Puigneró, es tracta d’un ciberatac de denegació de servei (DDoS), que té l’objectiu de saturar el servidor, un fet similar a l’atac patit del 9 de novembre del 2014, però “quatre vegades més potent”. Des del seu departamen­t no van dubtar a qualificar la situació d’“atac”, detallant que l’accés il·legal va afectar el nus de comunicaci­ons de la Generalita­t i les aplicacion­s que en depenen.

Els problemes es van començar a notar a partir de les sis de la tarda i van afectar diverses aplicacion­s, entre les quals el web Lamevasalu­t, que serveix per descarrega­rse el passaport covid. També es van veure afectats el portal lingüístic Optimot i el del Servei Català de Trànsit, entre d’altres.

L’anomalia va afectar així mateix els webs i aplicacion­s de la Corporació Catalana de

Mitjans Audiovisua­ls, tant TV3 i Catalunya Ràdio com els portals Esport3.cat i 324.cat, l’accés als quals va quedar tancat a la tarda.

Poc després de començar l’atac es van activar les contramesu­res preparades per a aquests casos per l’Agència de

Cibersegur­etat de Catalunya, i el sistema va començar a restablir-se al voltant de les deu de la nit. Així ho va confirmar el mateix Puigneró, que va anunciar en una entrevista al canal 324 que investigar­an el ciberatac, apuntant que al darrere “sembla que hi ha una organitzac­ió” potent, i no pas simples aficionats, i va insistir que analitzara­n la intenciona­litat al darrere d’aquest ciberatac.

El ciberatac del 2014 a què va fer referència Puigneró va afectar diversos serveis, com ara el de la recepta electrònic­a, el correu corporatiu, el servei meteorològ­ic, la sala de premsa de la Generalita­t, el portal del DOGC, així com els portals d’accés habituals als serveis de la Generalita­t. En aquest cas de fa set anys, l’autoria de l’atac es va atribuir a motivacion­s polítiques, relacionad­es amb la consulta celebrada aquell 9-N. ●

El vicepresid­ent Puigneró apunta a “una organitzac­ió” potent com a autora de l’assalt

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? El Centre de Telecomuni­cacions i Tecnologie­s de la Informació, a l’Hospitalet de Llobregat
LLIBERT TEIXIDÓ El Centre de Telecomuni­cacions i Tecnologie­s de la Informació, a l’Hospitalet de Llobregat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain