La Vanguardia (Català-1ª edició)

Famílies de P5 de Canet protesten per una altra decisió judicial que obliga a un 25% en castellà

-

Les famílies dels alumnes de P5 de l’escola Turó del Drac, a Canet de Mar (Barcelona), han protestat contra la imposició judicial d’ampliar les hores de castellà a l’aula dels seus fills. I el Govern ha saludat aquestes accions. “Trobem positiva aquesta reacció”, va assenyalar ahir la secretària general del Departamen­t d’Educació, Patrícia Gomà, en roda de premsa per informar sobre la incidència de la pandèmia.

Les famílies d’aquest centre es van assabentar dijous que uns pares havien sol·licitat que el seu fill rebés un 50% de l’horari lectiu en castellà, emparant-se amb la jurisprudè­ncia existent. El jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ha tramitat la denúncia, ha imposat a la direcció unes mesures cautelars perquè doni un 25% en castellà a l’aula del nen a partir del dia 9 de desembre.

Els pares han protestat a les portes de l’escola, un centre de doble línia d’infantil i primària creat l’any 2006-2007. Estan recollint signatures i demanen a l’escola que es rebel·li contra aquesta decisió.

En aquest context, la secretària general Gomà va indicar que a diferència de sentències anteriors que no han generat polèmica entre els pares, aquest cas és “rellevant” pel fet que hi està havent reaccions públiques, gràcies a la “publicitat” mediàtica sobre decisions judicials recents contra la immersió lingüístic­a. I ha instat les famílies a mobilitzar-se.

La secretària ha puntualitz­at que aquesta mesura judicial és diferent de la decisió del Tribunal

Suprem (TS) de no admetre el recurs de la Generalita­t sobre la sentència del TSJC sobre un 25% rebuda la setmana passada, que va dirigida al Departamen­t d’Educació. En el cas de Canet, és una família concreta que reclama i els tribunals estableixe­n mesures cautelars a la direcció de“compliment obligat ”.

Les famílies del Turó, que es reuniran en assemblea el 9 de desembre, s’animaven a assistir a la mobilitzac­ió contra l’aplicació de la sentència d’un 25% en tots els centres catalans, organitzad­a per Som Escola, el 18 de desembre. Algunes entitats que donen suport a les protestes demanen de traslladar al tribunal el desacord per una mesura que afecta els 25 alumnes de l’aula, tot i que només ho hagin demanat els progenitor­s d’un d’ells.

L’Associació per una Escola Bilingüe (AEB), que representa la família denunciant, va advertir l’escola que “talli de soca-rel qualsevol acció de protesta dins del centre encaminada a pressionar o assenyalar la família, incloent-hi l’ampa”.

Les sentències anteriors acostumen a anar acompanyad­es de la indicació del tribunal al director sobre la protecció de la identitat del menor per evitar assenyalam­ents.

Els pares de l’escola instaven, als grups socials, a separar la indignació causada per l’acció judicial de les relacions d’afecte que es tenen amb els alumnes i les famílies, el nen de 5 anys inclòs, origen de la polèmica, la identitat del qual, teòricamen­t, desconeixe­n. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain