La Vanguardia (Català-1ª edició)

Marty McFly davant Doc

El Camp Nou acull el duel entre Gavi, el jugador més jove de la Lliga 2021-2022, i Joaquín, l’‘avi’ del torneig; els separen 23 anys

-

Afinals dels vuitanta van proliferar les pel·lícules en què uns joves protagonis­tes eren ajudats per mentors molt més grans. Hi havia Marty McFly i Doc saltant al futur, Daniel San aprenent del senyor Miyagi o el Terminator T-800 protegint John Connor. Un remake d’aquelles històries es veurà al Camp Nou si Gavi, el futbolista més jove que ha jugat a la Lliga 2021-2022, s’enfronta a Joaquín, el més veterà, l’únic que va començar el campionat amb 40 anys fets.

L’extrem del Betis treu 23 anys i 15 dies al migcampist­a del Barça. Mentre que el primer ja va anunciar la retirada, el segon fa els primers passos. Un suma 892 partits com a profession­al, l’altre amb prou feines n’ha jugat 21, 17 amb el Barça i 4 amb Espanya.

No només ja havia debutat amb el Betis (a Segona, el 2000) i ja s’havia estrenat a Primera (el 2001), sinó que quan Gavi va néixer el capità bètic ja havia jugat un Mundial, el de Corea i el Japó, en què va fallar un penal que va enviar la selecció a casa. “No em deixarà marca”, va dir després de l’eliminació. I les seves 19 temporades a Primera i dues al calcio ho testifique­n.

Fernando Vázquez va ser qui li va

Fernando Vázquez va fer debutar el bètic el 2000: “El vaig fer pujar en contra de l’opinió del club”

donar l’alternativ­a als 19 anys. “El coneixia de la selecció juvenil i quan vaig fitxar pel Betis el vaig pujar en contra de l’opinió del club. Creien que el noi no valia, que no era disciplina­t. Me’l vaig voler emportar a un stage a Galícia i Hadzibegic, el director esportiu, no em va deixar”, detalla aquest diari.

“Quan vam tornar, el vaig tornar a agafar. Tocaven diverses sèries de 1.000 metres i el vaig esperonar: ‘Si pots seguir Varela ets del primer equip’. Ho va fer i amb tranquil·litat. Reia i tot”, diu el tècnic gallec, que no tenia dubtes. En la primera jornada va ser titular contra el Compostel·la. I encara hi és. Tot i que aquest curs no ha començat cap partit de Lliga, sí que ha arrencat a l’Europa League.

En canvi, Gavi no surt de l’equip. Suma sis titularita­ts seguides. “Té força i personalit­at i vol la pilota. No s’acovardeix”, apunta Vázquez. “Em recorda David Silva, a qui vaig tenir al Celta. Era gairebé un nen i podia jugar de migcampist­a com aquell qui res”.

Gavi va lluitar pilotes amb Modric (36 anys) i s’ha enfrontat amb Albiol (36). Cap no assoleix la longevitat de Joaquín, llegenda del Betis, on Gavi es va formar dels 8 als 10 anys. L’estiu de 2015 Joaquín va tornar a casa i Gavi va fer les maletes cap a la Masia. ●

 ?? ?? E"tr m# Joaquín no juga a la Lliga des del 7 de novembre. Al Camp Nou hi ha guanyat un cop en 13 visites
E"tr m# Joaquín no juga a la Lliga des del 7 de novembre. Al Camp Nou hi ha guanyat un cop en 13 visites

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain