La Vanguardia (Català-1ª edició)

Homosexual­s, benvinguts a Qatar!

- Josep Martí Blanch

Nasser Khater, director executiu del comitè organitzad­or del Mundial de Qatar, ha donat permís als gais perquè vagin al país del Golf a veure futbol. A condició, esclar, que no facin manetes en públic i vagin amb compte amb les carantoine­s. I per descomptat, res de boges, plomes i pantalons que marquin glutis.

No els penjaran ni els esclavitza­ran després de retirar-los el passaport. Tampoc els xeics i prínceps no es divertiran gravant-los amb ferros roents la paraula marieta a l’esquena. Ja ho veieu, tot són bones notícies. De l’edat de pedra a l’edat del ferro, saltant-se la del bronze. Tot un avenç. La corrupció dels alts estaments del futbol, que va permetre la designació de l’emirat com seu mundialist­a, va donant fruits. Alegrem-nos-en. Ara saal bem que no es tractava només d’engrossir els comptes corrents d’alguns amb les clàssiques mordidas. Hi havia un objectiu noble darrere del vil enriquimen­t. Els abusos eren només una màscara per dissimular bones intencions. El que es pretenia era que el futbol actués com la vaselina que permetés penetrar a la teocràcia qatariana amb l’ariet del respecte als drets humans. Ara anem veient que tenien raó els que van defensar que, si per aconseguir-ho era necessari utilitzar l’anabolitza­nt de la corruptela, benvinguda fos en el seu moment la compravend­a de voluntats. Quines llumeneres. Vet aquí els resultats: Gays, you’re welcome in Qatar!

Suposem que tot això fos cert. I que realment el Mundial, més que per legitimar el vergonyós sistema de valors que imposen la catèrvola de prínceps de Qatar –que li expliquin a un altre el conte que tot s’ha de respectar– servís per forçar un petit avenç que l’aproximés als mínims exigibles de respecte a totes les persones. Si això fos així, per incentivar-ho i ajudar en l’afany, no queda cap més opció que assegurar que cada columna que s’escrigui referida als organitzad­ors es converteix­i en una plantofada a la seva galta. Fins a aconseguir que aflorin en elles els colors de la vergonya.

Amb tot, també és cert que això seria en realitat un acte de narcisisme excessiu, propi d’un articulist­a que té la malaltia clàssica de l’ofici, la dels fums pujats al cap. Res del que es digui i escrigui no canviarà substancia­lment les coses. El país més hipòcrita del planeta –amb tot occident convençut de les seves simpaties i alguna cosa més per al

Si et vens, t’han comprat; per molt que vulguis explicar-ho al revés

gunes organitzac­ions terroriste­s– no es transforma­rà perquè aculli un grapat de partits de futbol. No és el Mundial el que els canviarà. Més aviat són ells els que ja han fet canviar el present i el futur del futbol amb els seus talonaris. Si et vens, t’han comprat. Per molt que vulguis explicar-ho al revés.

 ?? NOUSHAD THEKKAYIL   E E ?? El trofeu de la Copa del Món, a Qatar
NOUSHAD THEKKAYIL E E El trofeu de la Copa del Món, a Qatar
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain