La Vanguardia (Català-1ª edició)

Carlsen obté la primera victòria en la partida més llarga d’un Mundial

- XAVIE G. LUQUE

Magnus Carlsen, amb blanques, va obrir el marcador de victòries en la sisena partida de l’enfrontame­nt pel títol mundial d’escacs davant Ian Nepómniasx­i, un enorme duel d’escacs que es va allargar fins als 136 moviments, quan a Dubai ja eren més de les dotze de la nit. Amb sis partides disputades, el torneig està a punt d’arribar a l’equador.

Nepo es va defensar amb elegància i constància en un final llarg però emocionant, però va acabar sucumbint davant un Carlsen brillant a la part final, quan tenia avantatge de peons (3 a 1) i lluitava amb cavall i torre contra la dama negra.

La partida, de gairebé vuit hores de durada, va tenir un primer moment de tensió en acostar-se el moviment 40 amb el rellotge assetjant els dos escaquiste­s. Carlsen va arribar al punt clau, quan s’afegeix una hora més, amb tot just 25 segons de marge i Nepo va fer la seva jugada 40 davant un marge de només 5 segons!

La situació va arribar a aquests nivells d’intensitat perquè en els moviments anteriors els dos competidor­s van tenir opcions de victòria, sense que ni Carlson ni Nepómniasx­i aconseguis­sin trobar la clau de l’èxit.

La batalla va continuar fins a assolir-se el clímax amb el final, en què Carlsen va anar martelleja­nt el rival amb una eficàcia espectacul­ar. En el moviment 136, quan les negres ja només tenien rei i dama i les blanques mantenien dos peons, torre i cavall, Nepómniasx­i va claudicar.

Carlsen i Nepo van batre el rècord de la partida més llarga en un enfrontame­nt pel títol mundial. Kortxnoi i Kàrpov van arribar als 124 moviments a la cinquena partida de la final del 1978, però aquesta sisena partida del 2021 deixa establerta una nova marca per a la història. ●

Van ser gairebé vuit hores de grans escacs, amb la victòria del campió després de 136 moviments

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain