La Vanguardia (Català-1ª edició)

Europa aprova el pla espanyol i anuncia el pagament de 10.000 milions

Espanya, primer país que es beneficia del Fons de Recuperaci­ó de la UE

- Brussel·les. C rres s l

Preliminar però ràpid i, sobretot, positiu. La Comissió Europea va publicar ahir el seu dictamen sobre les reformes adoptades pel Govern central, una avaluació favorable que permetrà donar llum verda al pagament de 10.000 milions d’euros, el primer tram dels ajuts previstos per a Espanya dins del Fons de Recuperaci­ó de la Unió Europea. “Una fita”, va celebrar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en un comunicat.

La llei de canvi climàtic i transició energètica, la regulació del teletrebal­l, la reforma del suport a la renda mínima, mesures per donar suport a la digitalitz­ació de les pimes, la taxa digital, el pla d’acció contra l’atur juvenil i la normativa per reduir la temporalit­at al sector públic són, entre d’altres, algunes de les mesures impulsades pel Govern central per complir amb les 52 fites requerides per sol·licitar el primer desemborsa­ment el passat 11 de novembre.

Espanya es posiciona així per ser el primer país de la UE que es beneficia del macroplà anticrisi adoptat fa ara un any per contrarest­ar les conseqüènc­ies econòmique­s de la pandèmia. “Com que la majoria de mesures lligades a aquest primer desemborsa­ment s’havien complert en el segon trimestre de l’any, la Comissió ha estat capaç d’acabar la seva avaluació molt abans del termini de dos mesos previst”, va explicar l’Executiu comunitari.

“Tan aviat com sigui aprovat pels estats membres, Espanya rebrà 10.000 milions. Això es deu al fet que Espanya ha fet bons progressos en l’aplicació del Next Generation EU. I n’hi haurà més”, afirma Von der Leyen en al·lusió al pla europeu de recuperaci­ó, que promou tant la digitalitz­ació com la descarboni­tzació de l’economia. Les reformes adoptades “reforçaran la resiliènci­a de l’economia espanyola i la prepararan per al futur” per aconseguir “un creixement més fort, inclusiu i sostenible”, va apuntar el vicepresid­ent Valdis Dombrovski­s al seu missatge de felicitaci­ó al Govern espanyol.

“L’avaluació preliminar positiva d’avui és el reconeixem­ent que Espanya ha adoptat una àmplia sèrie de reformes” i “un senyal de confiança en l’execució de l’ambiciós pla d’Espanya per aconseguir un creixement més sòlid, inclusiu i sostenible”, va apuntar Paolo Gentiloni, comissari europeu d’Economia. El dictamen de la Comissió Europea no és definitiu. Ara passa a la taula del Comitè Econòmic i Financer, un organisme format per alts funcionari­s dels estats membres. Té fins a quatre setmanes de temps per pronunciar-se. La Comissió tindrà en compte la seva opinió per emetre un dictamen

Els ajuts arribaran tan bon punt els estats membres es pronunciïn sobre el dictamen europeu

La ministra Calviño vaticina que el pla de recuperaci­ó assolirà “velocitat de creuer” l’any 2022

definitiu. A partir d’aquell moment, arribaran els ajuts.

La vicepresid­enta primera del Govern i ministra d’Economia, Nadia Calviño, va assegurar que el pla de recuperaci­ó espanyol “assolirà la velocitat de creuer l’any 2022 i tindrà un impacte creixent en termes de creixement i, sobretot, de modernitza­ció del país, a fi d’aconseguir una recuperaci­ó sostenible i justa”. L’acceleraci­ó de l’ocupació el mes de novembre reflecteix, segons Calviño, que Espanya està “en un context de forta recuperaci­ó”.

Si bé en el cas d’aquesta primera sol·licitud d’ajuts, per la naturalesa de les mesures requerides per poder sol·licitar els ajuts (els punts que tocaven a les pensions o la legislació laboral eren molt limitats), es comptava des del principi amb un procés breu i sense complicaci­ons. Tant el Govern central com la Comissió Europea són conscients que els pròxims desemborsa­ments poden requerir discussion­s més profundes.

Les fites incloses en propers desemborsa­ments aborden temes de molt més envergadur­a. Tant la pròxima reforma laboral com els canvis en el càlcul de les pensions, per exemple, hauran d’estar en consonànci­a amb les expectativ­es de la UE per poder continuar rebent ajuts del Fons de Recuperaci­ó. Per guiar aquest procés, Brussel·les i Madrid van pactar al novembre un detallat memoràndum amb els criteris que s’utilitzara­n per poder decidir si es compleixen o no les condicions. x

 ?? JOHANNA GERON / EFE ?? Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea
JOHANNA GERON / EFE Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain