La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’australian­a Goodman ofereix invertir 550 milions i 3.200 llocs de treball a Nissan

La xinesa GWM continua sense respondre a la nova oferta de Maroto i Torrent

- DOLORS ÁLVAREZ

Després del fiasco gairebé segur de la negociació amb el fabricant xinès Great Wall Motors (GWM), ha guanyat força l’opció de la immobiliàr­ia australian­a Goodman, que planteja la construcci­ó d’un gran centre logístic, també amb activitat industrial, a les plantes de Nissan a la Zona Franca i Montcada i Reixac. Segons fonts de la companyia, la seva proposta inclou una inversió directa de 550 milions i la creació de

E3.200 llocs de treball.

Goodman ja va ser una de les alternativ­es que es va analitzar en l’última reunió de la taula de reindustri­alització, en què es va acordar fer un últim intent amb GWM, però activant en paral·lel un pla alternatiu. Ahir, GWC no havia respost a l’oferta millorada que li van transmetre per carta la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, i el conseller d’Empresa, Roger Torrent, que també van sol·licitar una trobada telemàtica amb el president de l’empresa. La concreció d’una alternativ­a corre pressa, tenint en compte que Nissan se n’anirà definitiva­ment de les instal·lacions a finals d’any. A la Zona Franca són 550.000 metres quadrats els que quedaran disponible­s.

Goodman va explicar que la seva oferta té una doble vessant: logístic i industrial. Així, es proposa reservar una part dels terrenys –propietat del Consorci de la Zona Franca– per gestionar la implantaci­ó d’indústries actuant com a soci immobiliar­i.

L’activitat logística per si mateixa generaria més de 2.700 llocs de treball directes, als quals caldria sumar els derivats de la part industrial, segons va informar Goodman. “La proposta té en compte les necessitat­s de totes les parts interessad­es actuals i futures. La població de Barcelona superarà els 5,1 milions d’habitants en els propers 15 anys. A mesura que la població de la ciutat creix, també ho fan les necessitat­s dels seus ciutadans. La nostra proposta és una regeneraci­ó completa de l’emplaçamen­t. No només satisfà les necessitat­s actuals, sinó que aborda les tendències a llarg termini de la urbanitzac­ió, el creixent consum i l’augment dels requisits de sostenibil­itat per al futur”, va destacar en una nota Ignacio García Cuenca, responsabl­e de Goodman per a Espanya, que va insistir a més en el criteri de sostenibil­itat que caracterit­za el projecte.

A la Zona Franca, la proposta inclou el desenvolup­ament d’espai d’oficines i un centre de dades de més de 10 MW de potència que, segons l’empresa, reforçarà “la posició de Barcelona com a ciutat de referència en l’àmbit de la indústria 4.0”. Alhora, es proposa crear zones verdes, incloent-hi un hort urbà, amb zones amb àrees de servei amb restaurant­s i àrees de lleure. Per a Montcada i Reixac, Goodman proposa el desenvolup­ament d’instal·lacions també integrades amb logística i indústria. No obstant això, obligaria a buscar una no

El projecte inclou les plantes de la Zona Franca i Montcada, amb activitat logística i industrial

va ubicació per al fabricant de motos Silence, l’opció triada per la taula de reindustri­alització per a Montcada. Quedaria en l’aire també el paper de l’anomenat hub de descarboni­tzació, que encapçala QEV, i que acull prop de quinze projectes empresaria­ls.

Malgrat que en la comissió de reindustri­alització s’hagi volgut donar prioritat a les propostes de caràcter estrictame­nt industrial, preferentm­ent a la fabricació automobilí­stica, els problemes amb GWM han decantat les preferènci­es cap a altres àmbits. Amb tot, fonts del Departamen­t d’Empresa insistien ahir que la seva intenció és fer tot el possible perquè arreli una activitat industrial, mentre que el sector logístic podria jugar un paper complement­ari.

A part de Goodman, han fet propostes d’inversió logística els supermerca­ts Consum i les també immobiliàr­ies Merlin Properties i JLL. ●

 ?? MIQUEL GONZÁLEZ / SHOOTING ?? Les instal·lacions de Nissan a la Zona Franca ahir
MIQUEL GONZÁLEZ / SHOOTING Les instal·lacions de Nissan a la Zona Franca ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain