La Vanguardia (Català-1ª edició)

Treball crearà un gran portal d’ocupació amb totes les vacants

Les empreses hauran de comunicar les seves ofertes al nou SEPE

-

Les polítiques actives d’ocupació han estat fins al moment un model d’ineficàcia, que ha estat criticada sense pietat per la mateixa Autoritat Independen­t de Responsabi­litat Fiscal (Airef), que les ha qualificat de deficients i, molt especialme­nt, de no donar resultats.

Són les polítiques que fixen mesures destinades a ajudar les persones en atur a trobar una ocupació o les que volen canviar d’ocupació, i a les quals se’ls han destinat gairebé 6.500 milions d’euros aquest any. Ara, l’avantproje­cte de llei d’Ocupació, aprovat ahir pel Consell de Ministres, busca canviar l’estructura, la governança i els objectius d’aquesta política. D’entrada, substituei­x l’actual SEPE (Servei Públic d’Ocupació Estatal) per l’Agència Espanyola d’Ocupació, amb més pressupost, funcions afegides i més marge de col·laboració amb les agències privades per a la recerca d’ofertes de treball.

“La gran transforma­ció que plantegem és la conversió del SEPE en una gran agència per aconseguir objectius fonamental­s: modernitza­r l’organisme, digitalitz­ar-lo completame­nt, i guanyar rapidesa i agilitat”, va dir la vicepresid­enta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, quan va presentar l’avantproje­cte.

Un dels grans canvis és establir un gran portal d’informació en el qual es centralitz­in tots els llocs de treball disponible­s, públics i privats. Les empreses hauran d’informar de les seves vacants a aquesta plataforma central, encara que des del ministeri assenyalen que les mateixes companyies seran les més interessad­es a comunicar la seva vacant al portal, cosa que no els impedeix de continuar buscant cobrir les seves places a través d’altres fórmules.

Es tracta d’establir un portal global que permeti la gestió de vacants en un mercat de treball transparen­t. Alhora, disposar

Es desplegara­n 7.000 tutors per orientar de manera personalit­zada un milió d’aturats

d’aquesta informació permetrà recollir dades per saber on dirigir la formació.

El Govern es fixa com a objectiu una intermedia­ció laboral eficient, que faciliti la recol·locació, per a la qual cosa es compromet a oferir una oferta adequada a cada aturat en el termini màxim d’un any. L’oferta adequada és la que es correspon amb la professió habitual del treballado­r o la que s’adapta a les seves aptituds físiques i normatives.

D’altra banda, la iniciativa enllaça amb el compromís assumit pel ministeri de disposar de 7.000 tutors per orientar de manera personalit­zada un milió d’aturats, un desplegame­nt que ha d’estar a punt a principis del 2024. La tasca d’aquests tutors és la d’ajudar de forma personalit­zada les persones a l’atur a orientar la seva formació i en la seva recerca d’una nova col·locació. Actualment, hi ha unes 3.000 persones duent a terme tasques semblants, de manera que suposaria més que duplicar-ne el nombre.

Tot i això, des del Ministeri de Treball se subratlla que, a més dels tutors oficials, hi ha molts orientador­s actualment en ajuntament­s i altres entitats que realitzen tasques semblants, la qual cosa facilitari­a l’augment de la dotació. Són els guies que permetran facilitar la recol·locació als aturats. ●

 ?? EP ?? La ministra Yolanda Díaz després del Consell de Ministres
EP La ministra Yolanda Díaz després del Consell de Ministres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain