La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les empreses familiars han de créixer més per sobreviure a la globalitza­ció

L’augment de la venda d’empreses familiars a grups i fons estrangers s’explica per la seva insuficien­t dimensió per afrontar els nous reptes

- ENRIC TINTOR

L’augment de la dimensió de les empreses familiars és essencial en l’economia postpandèm­ia, afirma Juan Corona, conseller acadèmic de l’Institut d’Empresa Familiar (IEF). Les empreses familiars han d’apostar pel creixement inorgànic i fer adquisicio­ns, principalm­ent a l’estranger, opina Oriol Huguet, d’Andbank. L’alternativ­a és clara: créixer i profession­alitzar-se o morir. Així veu també el futur d’aquest col·lectiu empresaria­l Jordi Fabregat, professor de Finances d’Esade. María Fumanal, directora d’Empresa Familiar de PwC, afirma que aquestes companyies s’han de preparar per acceptar l’entrada de socis externs, per tal de tenir més possibilit­ats de creixement global, o en cas contrari assumir que pot ser necessari acabar venent i preparar-se també per això. José Soria, soci del bufet Uría Menéndez, considera que la pandèmia ho ha convertit tot en més global i que això ha canviat el model de negoci, que, en qualsevol cas, exigeix més dimensió.

Aquestes opinions van ser expressade­s a les Trobades a La Vanguardia celebrades aquesta setmana –via telemàtica– per analitzar la problemàti­ca actual de les empreses familiars espanyoles, i sobretot catalanes, després del creixent augment d’operacions de venda a grups i fons d’inversió estrangers. Tots els participan­ts van coincidir a assenyalar que això es deu a l’escassa dimensió d’aquest col·lectiu empresaria­l per afrontar els nous reptes de la globalitza­ció que han sorgit durant la pandèmia, que ha marcat un abans i un després.

Juan Corona, des de l’IEF, afirma que les empreses familiars fa anys que havien d’haver prioritzat la dimensió com a alternativ­a estratègic­a, ja que estava clar que la competènci­a global s’intensific­aria. Durant la pandèmia les empreses familiars més petites, a més, han rebut un cop dur i moltes s’han vist obligades a vendre com a mal menor.

Un altre factor que explicaria la recent onada de vendes d’empreses familiars rau en el fet, segons la seva opinió, que moltes arriben al moment del relleu generacion­al i no troben la persona adequada en la mateixa família per agafar la direcció del negoci. Davant d’això la solució consisteix a profession­alitzar els òrgans de govern o vendre l’empresa.

Oriol Huguet, des d’Andbank, també coincideix que l’acceleraci­ó de la globalitza­ció que ha suposat la pandèmia, associada al gran avenç que han registrat la digitalitz­ació i l’activitat en línia, converteix la dimensió en una variable crucial. Considera que les empreses familiars han d’assolir una facturació o una capitalitz­ació de mil milions d’euros per aconseguir ser competitiv­es en un entorn global. Si no arriben a aquesta xifra o s’hi aproximen, els resultarà molt difícil competir com a empreses independen­ts. “Al final es veuran obligades a vendre o a buscar socis”, afirma.

Freixenet, Codorníu, Pronovias, Pastas Gallo, Cirsa, Palex, Miquel Alimentaci­ó o Òptica Università­ria són, entre d’altres, algunes de les empreses familiars importants que s’han venut en els últims temps a fons d’inversió o a altres companyies més grans. Però també hi ha altres empreses familiars que són molt actives en la compra d’empreses a l’estranger, per augmentar la seva dimensió, com són, entre d’altres, Grup Puig, Grifols o Catalana Occident.

Oriol Huguet anima les empreses a realitzar adquisicio­ns per créixer. “Hi ha recursos, hi ha diners i hi ha coneixemen­t. És important –afirma– que apostin per una dimensió més gran a través del creixement inorgànic. Des d’AndBank els convidem a comprar companyies a l’estranger”.

El professor d’Esade Jordi Fabregat és categòric quan afirma que el dilema de les empreses familiars és molt clar: profession­alitzar-se i créixer o morir. Malgrat tot, reconeix que el camí de créixer a través de compres internacio­nals no és fàcil. Moltes ho han intentat i ara, arran de la pandèmia, es troben amb greus problemes de treso

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain