La Vanguardia (Català-1ª edició)

Volotea sol·licita fins a 185 milions en préstecs al fons estatal de la SEPI

L’aerolínia vol restablir l’equilibri patrimonia­l després de les pèrdues del 2020 i el 2021

- LALO AGUSTINA

Volotea, aerolínia de vols de curt i mitjà radi amb seu a Barcelona, va sol·licitar fa dues setmanes un préstec de fins a 185 milions d’euros al Fons de Suport a la Solvència d’Empreses Estratègiq­ues que gestiona la SEPI. La petició es troba en una fase preliminar encara que previsible­ment tirarà endavant per la posició de l’empresa al sector i el seu paper en la reorganitz­ació del sector derivat de l’absorció d’Air Europa per Iberia, encara en curs. Volotea té firmat un acord amb Iberia per assumir una sèrie de rutes –sobretot, de Madrid– que facilitari­en el procés de concentrac­ió i impulsarie­n la companyia catalana.

L’aerolínia fundada per Carlos Muñoz i Lázaro Ros el 2011, assessorad­a pel despatx Pérez Llorca y KPMG en aquest procés, va explicar en un comunicat que sol·licita l’ajuda per restablir el seu equilibri patrimonia­l, ja que els seus comptes s’han vist afectats per la caiguda de l’activitat derivada de la pandèmia. Al tancament del 2019, els fons propis o patrimoni net de Volotea estaven en els 54 milions. El confinamen­t del 2020 i la caiguda de l’activitat aèria aquell any van provocar a Volotea unes pèrdues de 112 milions. Aquest any, la recuperaci­ó ha estat important des de juny després d’una primera part de l’any decebedor, però el futur sobre el sector torna a entristir-se i l’aerolínia vol ser prudent i curar-se en salut.

“El crèdit participat­iu permetria reequilibr­ar el patrimoni i preparar la companyia per al seu creixement sa a llarg termini, així com ser en millor disposició d’afrontar les oportunita­ts que se’ns presenten com a conseqüènc­ia de la fusió Iberia-Air Europa”, va dir ahir Carlos Muñoz, que és també el conseller delegat, en una nota.

Abans que Volotea, el fons de la SEPI ha prestat ajuda a dues aerolínies –Air Europa i Plus Ultra–, juntament amb una desena d’empreses més, moltes del sector turístic. En el cas de Volotea, l’aerolínia ja ha transporta­t més de 35 milions de passatgers per tot Europa en els seus deu anys de vida. La pandèmia ha alterat, com a la resta del sector, els plans i els números de l’empresa, que es va veure obligada a ajornar la sortida a borsa.

Ara, tot passa per l’estabilitz­ació financera i recuperar, a poc a poc, l’activitat mentre es va obrint l’economia i desapareix­en les restriccio­ns als vols. Volotea disposa de bases en 18 capitals europees: Alguer, Astúries, Atenes, Bilbao, Bordeus, Càller, Gènova, Hamburg, Lió, Marsella, Nantes, Òlbia, Nàpols, Palerm, Estrasburg, Tolosa de Llenguadoc, Venècia i Verona. Al voltant del 80% del negoci es troba a França i Itàlia. L’aerolínia reforça el seu caràcter estratègic en què representa una alternativ­a de connectivi­tat per a milions de passatgers europeus cada any. ●

 ?? XAVIER CERVERA ?? Carlos Muñoz, conseller delegat de Volotea
XAVIER CERVERA Carlos Muñoz, conseller delegat de Volotea

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain