La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fàbriques més digitals

Spin preveu facturar 10 milions d’euros, el 60% a l’estranger, amb l’automatitz­ació de plantes industrial­s

-

Un dels millors testimonis del canvi tecnològic que ha viscut la indústria aquestes últimes dècades és l’empresa catalana Spin, especialit­zada en digitalitz­ació de processos de tota mena. Va néixer fa 40 anys a Barcelona impulsada pels enginyers Josep Maria Ginès, Joan Bassas i Joan Català.

“Vam fundar l’empresa amb la voluntat d’automatitz­ar fàbriques. Aleshores la tecnologia era més incipient, els projectes no eren tan ambiciosos com ara”, recorden. Spin va començar treballant per a indústries locals de l’àmbit de l’automoció, la manufactur­a, la química o la farmàcia, entre d’altres. Va fer un salt d’escala als anys 2000, quan es va obrir a l’estranger instal·lant una filial al Regne Unit. “Ens vam adonar que les decisions al sector automotriu es prenien més a l’estranger que a Espanya, així que ens vam introduir al mercat britànic al costat d’un soci local”.

L’experiènci­a va ser satisfactò­ria i l’empresa va continuar mirant cap enfora, fins i tot més lluny. Va crear una filial a Malàisia i més endavant, el 2012, va aterrar a Austràlia, un mercat que ara s’ha convertit en clau per al negoci.

“Ens vam posar a automatitz­ar la gestió d’aigües a l’estat d’Austràlia Occidental, que ocupa una tercera part de la superfície del país i es dedica principalm­ent a la mineria. La pandèmia ens ha beneficiat perquè el territori es va tancar a empreses de l’estranger i ens vam convertir en un dels principals proveïdors del territori”, explica Josep Maria Net, directiu instal·lat a Austràlia.

Per aquesta raó, l’empresa ha pogut compensar la caiguda de l’activitat del mercat espanyol i britànic (també afectat pel Brexit). Va tancar el 2020 amb unes vendes de 9 milions d’euros, pels 8 milions de l’any anterior. Aquest any, Spin preveu continuar creixent de manera sostinguda i arribar als 10 milions, el 60% a l’estranger. “Més de la meitat de les exportacio­ns procedeixe­n d’Austràlia i la resta es reparteix entre el Regne Unit i Malàisia”. Els fundadors asseguren que l’empresa té uns marges d’ebitda (benefici brut) del 12%-13% . El model de negoci es basa en la distribuci­ó de tecnologia de tercers i l’adaptació del programari en funció de les necessitat­s específiqu­es de cada client. Exerceixen aquesta tasca un centenar de persones, la meitat a Barcelona.

La propietat està en mans dels fundadors i de la nova generació de socis –Joan Baucells, Josep Maria Net, Oriol Ginès, Enric Puig i Oriol Santos– que s’han incorporat al negoci per donar-li continuïta­t. De cara al futur, Spin estudia donar entrada a un soci financer per accelerar el creixement, tot i que de moment fa previsions prudents. El 2022 preveu ingressar entre 11 i 12 milions d’euros. ●

La companyia, nascuda fa 40 anys, ocupa 100 persones entre Barcelona, Austràlia, el Regne Unit i Malàisia

 ?? XAVIE EI C ?? Oriol Santos, Enric Puig, Josep Maria Ginès, Joan Català, Oriol Ginès i Joan Baucells
XAVIE EI C Oriol Santos, Enric Puig, Josep Maria Ginès, Joan Català, Oriol Ginès i Joan Baucells

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain