La Vanguardia (Català-1ª edició)

França endurirà en la seva presidènci­a de la UE el control de les fronteres

Macron creu que les crisis migratòrie­s amb Bielorússi­a i a Calais obliguen a actuar

- EUSEBIO VAL

Emmanuel Macron va anunciar ahir ambiciosos objectius per al semestre de presidènci­a francesa de la Unió Europea (UE) que arrenca el primer de gener. Una de les prioritats serà un control més estricte de les fronteres i del flux migratori per evitar crisi com les recents a la frontera amb Bielorússi­a i al pas de Calais, o per reaccionar amb més eficàcia.

Els sis mesos de lideratge institucio­nal francès s’encavalcar­an amb la campanya de les eleccions presidenci­als, que se celebren a l’abril. Això suposa una oportunita­t per a Macron, que veurà realçada la seva estatura, però també un risc si les coses es torcen.

A la presentaci­ó d’ahir a l’Elisihi seguirà avui la primera visita a París del flamant canceller alemany, el socialdemò­crata Olaf Scholz. L’èxit dels plans francesos dependrà força de la complicita­t del nou Govern a Berlín. Sense el motor franco-alemany, poc es pot moure a Europa. Macron no va dir res de les profundes diferèncie­s que hi ha amb la nova coalició de govern alemanya en àrees com la defensa, l’energia o l’eliminació del veto en decisions del Consell Europeu.

L’èmfasi de Macron a millorar la gestió de les fronteres i de reformar la zona Schengen s’emmarca en la idea general d’avançar cap a “una Europa plenament sobirana”, “propietàri­a del seu destí” i “potent al món”. Enumerant aquests arguments, feia la sensació que Macron traslladav­a a la UE la mateixa filosofia que defensa per a França, la d’una obstinada autonomia estratègic­a, una política que tots els presidents, amb matisos, han mantingut des de De Gaulle.

La qüestió de les fronteres i de la immigració serà clau a la campanya electoral perquè la dreta i l’extrema dreta s’hi abocaran diàriament. Macron no podrà quedar-ne al marge i es presentarà com a capdavante­r a Europa.

El president francès va proposar “un pilotatge polític de la zona Schengen”, a imatge i semblança del que es fa en l’àmbit de l’economia i finances. Això vol dir reunions regulars dels ministres responsabl­es de fronteres i immigració. París plantejarà un mecanisme institucio­nalitzat d’ajuda d’emergència a un país en cas de crisi greu, com la de la frontera entre Polònia i Bielorússi­a. Aquest mecanisme preveurà el desplegame­nt d’efectius de Frontex, l’agència europea de vigilància de fronteres, i mitjans humans i materials d’altres països socis. La presidènci­a francesa de la UE ha de servir així mateix per millorar la cooperació amb els països emissors de migració.

En l’àmbit de la defensa i la seguretat, París aspira a finalitzar el llibre blanc europeu sobre la matèria, un document que definirà les amenaces comunes i les respostes que s’han de donar pel que fa a col·laboració operativa, maniobres conjuntes i aliances industrial­s. Aquest llibre blanc ha d’estar ultimat a temps per plantejar una actitud comuna en la cimera de l’OTAN de Madrid del juny.

França posarà l’accent en la relació amb l’Àfrica perquè “l’estabilita­t i prosperita­t del nostre veïnat” resulta vital en termes de seguretat. La intenció és “europeïtza­r” l’actual compromís militar francès al Sahel; és a dir, aconseguir que altres socis s’impliquin més en l’ofensiva antigihadi­sta i d’ajuda als fràgils països de la regió.

A més d’una cimera entre la UE

París vol que el dèficit continuï sent flexible i es planteja altres plans d’estímul comuns

i la Unió Africana, que ha de tenir lloc a Brussel·les, França organitzar­à una cimera sobre els Balcans occidental­s, una altra regió sensible i d’alt risc.

En el terreny econòmic, París vol construir consensos per consolidar el nou model de creixement i inversió europeu que ja va començar a plasmar-se en el pla de recuperaci­ó després de la crisi de la pandèmia. Macron premerà l’accelerado­r perquè la Unió Europea sigui una potència en la transició energètica i en l’economia digital, “palanques” d’ocupació que s’han de desenvolup­ar al màxim.

França pensa que les normes de dèficit europees han de continuar sent flexibles per donar suport a la recuperaci­ó i que no han de ser un tabú altres plans d’estímul comuns, com l’aprovat per afrontar la pandèmia.

Preguntat per la difícil relació amb el Regne Unit, Macron va recordar l’afront del contracte dels submarins australian­s. Va reiterar que és un amant de la Gran Bretanya i del seu poble, però va admetre, amb sorna, que té unes ganes enormes que a Londres hi hagi “un govern que desitgi treballar de bona fe amb nosaltres”. ●

 ?? LUDOVIC MARIN / AFP ?? Emmanuel Macron haurà de buscar la complicita­t a Europa d’Olaf Scholz, el nou canceller alemany, que avui visita París
LUDOVIC MARIN / AFP Emmanuel Macron haurà de buscar la complicita­t a Europa d’Olaf Scholz, el nou canceller alemany, que avui visita París

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain