La Vanguardia (Català-1ª edició)

Què farà Merkel ara?

L’excancelle­ra d’Alemanya descansarà un temps però ha demanat despatx amb nou persones, fet que augura activitat

- MARÍA-PAZ LÓPEZ

Després de donar el relleu al nou Govern d’Olaf Scholz després de 16 anys en el poder, l’excancelle­ra alemanya Angela Merkel –que estrany és escriure per primera vegada excancelle­ra!– descansa per fi, lluny de les urgències de la política. Ella sempre s’ha mostrat remisa a especifica­r a què es dedicarà ara. Només unes quantes frases pronunciad­es els últims mesos i certes dades recents ofereixen algunes pistes, i suggereixe­n que, amb 67 anys, Merkel es prendrà un temps de repòs i reflexió, per desplegar després alguna activitat pública.

De moment, doncs, gaudeix del temps lliure. “Potser intentaré llegir alguna cosa, llavors els meus ulls començaran a tancar-se perquè estic cansada, així que faré una petita migdiada, i llavors ja veurem”, va dir sobre els seus plans per a la jubilació aquest estiu en rebre el doctorat honoris causa de la Universita­t Johns Hopkins. De les seves lectures favorites se’n sap poc, més enllà del seu interès per la novel·la russa, sobretot Tolstoi i Dostoievsk­i, i pels llibres d’història. Els gustos musicals, que comparteix amb el seu marit, el químic Joachim Sauer, de 72 anys, són molt més coneguts: música clàssica i òpera. El matrimoni ha estat assidu dels festivals de Bayreuth i Salzburg, i se suposa que aquest estiu –tret de tancaments per coronaviru­s– la parella no faltarà a les dues cites.

En el pla econòmic, Merkel pot viure tranquil·la. Durant tres mesos continuarà percebent el sou de cancellera (25.000 euros al mes), i després rebrà una pensió d’uns 15.000 euros mensuals pels seus anys de cancellera i de diputada, segons càlculs de la Federació Alemanya de Contribuen­ts (BdSt), una associació privada.

Merkel i Sauer continuara­n residint a Berlín en un pis de lloguer davant el museu de Pèrgam, però per als caps de setmana tenen en propietat una caseta a prop de Templin. Ella, nascuda a Hamburg, va viure en aquella localitat

S’espera que li plouran invitacion­s per a xerrades i premis, i que anirà més a l’òpera amb el seu marit

“Vull pensar amb deteniment sobre el que vull fer en la pròxima fase de la meva vida”, va dir a l’estiu

del land de Brandenbur­g –llavors part de l’RDA comunista– des dels 3 anys als 17. L’excancelle­ra i el seu marit adoren les caminades pel bosc, i la comarca rural d’Uckermark, on hi ha la casa, ofereix molts itineraris.

A començamen­t de setembre, en un acte amb l’escriptora nigeriana Chimamanda Ngozi Adichie a Düsseldorf, Merkel va deixar entreveure altres pistes. “Com que he fet 67 anys, no em queda una quantitat infinita de temps; això vol dir que vull pensar amb deteniment sobre el que vull fer en la pròxima fase de la meva vida”, va dir. “Vull escriure, vull parlar, vull fer senderisme, vull quedar-me a casa, vull veure món? He decidit que, en primer lloc, no faré res i esperaré al que sorgeixi”.

No està clar quant durarà aquest temps de no fer res fins a decidir què fer. Com a excancelle­ra, Angela Merkel té dret a un despatx en dependènci­es del Bundestag (cambra baixa del Parlament), protecció personal i cotxe per tota la vida. De moment, li ha estat adjudicat el despatx que va utilitzar Helmut Kohl, per al qual ha sol·licitat un equip de nou empleats: director, subdirecto­r, dos redactors d’informes, tres administra­tius i dos xofers.

Això són dues persones més que les que té el seu immediat predecesso­r, Gerhard Schröder, fet que ha causat arrufament de celles a Berlín. “La futura cancellera retirada farà tasques d’interès federal que es deriven de la continuaci­ó de les seves funcions oficials”, deia l’escrit de raonament per demanar tan ampli equip.

Amb aquests elements, costa de creure que Merkel pretengui retirar-se a la caseta d’Uckermark per consagrar-se exclusivam­ent a cuinar sopa de patates i plantar hortalisse­s, activitats que, d’altra banda, és cert que li agraden, ja que ho ha dit diversos cops. És d’esperar que li ploguin invitacion­s per fer xerrades i participar en conferènci­es, escriure articles o llibres, i rebre premis, tant a Alemanya com a l’estranger, i que les diverses universita­ts que li han atorgat doctorats honoris causa li facin propostes.

Tocarà a Merkel decidir com raciona la seva fama, a més d’avaluar bé quins temes aborda. Com tots els antics membres del govern, per llei haurà de preguntar a la Cancelleri­a si les seves activitats poden ser lesives per als interessos públics. En cas de dubte, una comissió d’ètica que assessora el Govern pot imposar un termini d’espera de fins a 18 mesos.

Altres excancelle­rs que la van precedir no van trigar a entregarse a altres ocupacions. El seu correligio­nari Helmut Kohl va crear la seva pròpia firma de consultori­a, mentre que el socialdemò­crata Helmut Schmidt –que va deixar de ser canceller el 1982, quan encara hi havia dues Alemanyes– es va convertir en coeditor del setmanari Die Zeit. El socialdemò­crata Schröder –a qui ella va desallotja­r del poder el 2005– es va fer lobbista i amic de Vladímir Putin i, per a vergonya del seu partit, va assumir el polèmic càrrec de president del consell d’administra­ció de la petroliera russa Rosneft. ●

 ?? SEAN GALLUP / GE  Y ?? Angela Merkel, de 67 anys, saludant dimecres des del cotxe en què va abandonar la Cancelleri­a després del traspàs de poder a Scholz
SEAN GALLUP / GE Y Angela Merkel, de 67 anys, saludant dimecres des del cotxe en què va abandonar la Cancelleri­a després del traspàs de poder a Scholz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain