La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cospedal calla a la comissió Kitchen: “No estic amnèsica, són els meus drets”

S’escuda amb el recurs de la Fiscalia, que demana que torni a ser imputada en el cas

-

La que va ser la totpoderos­a secretària general del Partit Popular durant una dècada, María Dolores de Cospedal, va tornar ahir al Congrés dels Diputats davant la crida de la comissió d’investigac­ió Kitchen per retre comptes de la seva presumpta implicació en la trama d’espionatge a Luis Bárcenas, extresorer del partit conservado­r. Ella, ex mà dreta de Mariano Rajoy, i l’expresiden­t són els encarregat­s de posar fi al torn de compareixe­nces, per la qual cosa l’expectació era màxima. Tot i això, tot just es va obrir la sessió, va avisar: “No emetré cap contestaci­ó”.

L’exministra de Defensa ja va anar a la Cambra Baixa davant la petició dels grups parlamenta­ris el 2 de juny, però la seva compareixe­nça va ser suspesa perquè aquell mateix matí una decisió del jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón va fer trontollar els fonaments de Génova 13: va citar a declarar l’ex secretària general –i el seu marit, l’empresari Ignacio López del Hierro– per presumptes delictes de suborn, malversaci­ó i tràfic d’influèncie­s. Després de prendre’ls declaració setmanes després, l’instructor va decidir exonerar-la fent una mena de tallafocs entorn del Partit Popular i apuntar el Ministeri de l’Interior de Jorge Fernández Díaz.

La Fiscalia no comparteix en absolut l’arxivament de la causa per a Cospedal, per la qual cosa va recórrer contra la interlocut­òria convençuda que hi ha “prou indicis de criminalit­at”. I és precisamen­t aquest recurs el que li va servir ahir a l’exministra de Defensa per callar. “Amb tot el respecte al Congrés, en respecte al principi de divisió de poders, a l’administra­ció de justícia, les resolucion­s judicials i també en garantia al meu dret a la defensa, els informo que tinc la intenció de no emetre contestaci­ó a les seves preguntes. I m’acullo al meu dret constituci­onal de no declarar”, va llegir d’un document imprès.

La sessió no es va interrompr­e i els portaveus parlamenta­ris van fer ús del seu torn per interpel·lar la compareixe­nt, excepte el Partit Popular, que va prendre la paraula –com és habitual en aquesta comissió– per criticar la resta de grups. “Quan vostè calla és perquè té molta cosa a tapar, i el risc de dir alguna cosa en aquesta comissió és molt gran”, li va recriminar el diputat socialista Felipe Sicilia, que li va recordar que com que ja no està imputada “podria contestar perfectame­nt”. “Si no ho fa és perquè prefereix passar la vergonya de no contestar i quedar com una persona que menysprea la sobirania nacional abans de córrer el perill que el dia de demà les

Durant més d’una hora i mitja, l’exministra de Defensa es va estar muda i de braços plegats

seves paraules puguin ser demostrade­s com a falses”, va afegir.

Durant una mica més d’hora i mitja va restar muda i de braços plegats. Va prendre algunes notes i va demanar l’ús de la paraula a la presidenta dues vegades. La primera quan el portaveu de Junts, Josep Pagès, va fer referència a l’actuació policial en els moments més durs del procés independen­tista a Catalunya el 2017. Cospedal el va mirar i va qualificar de “fals” que la Policia “ataqués els legítims representa­nts de Catalunya”, sinó que van defensar, va assegurar, els ciutadans “sobre els que van voler promoure un cop d’Estat”.

Al final va tornar a demanar la paraula després que el diputat de Bildu li retragués la seva amnèsia. “Jo no he dit que no sàpiga res ni que tingui amnèsia. Jo no estic amnèsica ni res per l’estil. He declarat a tot el que se m’ha preguntat aquí en seu judicial i amb molt més rigor”, va conclourec

 ?? ASA REIAL   E E ??
ASA REIAL E E
 ?? DANI DU H ?? María Dolores de Cospedal abans de comparèixe­r al Congrés
DANI DU H María Dolores de Cospedal abans de comparèixe­r al Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain