La Vanguardia (Català-1ª edició)

Decàleg per a una Constituci­ó

- Fernando Ónega

Han estat unes jornades felices per a milions de ciutadans que s’han pres els dies de festa com una revenja per tantes restriccio­ns. El Govern central ha treballat molt: sembla que està permanentm­ent reunit en Consell, per bé que no aconseguei­x donar notícies de primera pàgina. El dia 6 es va desplaçar a la Carrera de San Jerónimo per celebrar al carrer el 43è aniversari de la Constituci­ó. El carrer va ser literalmen­t això: el carrer, sense sentit figurat, perquè el que entenem per “el carrer”, el poble, en passava olímpicame­nt. La distància de seguretat dels pares de la pàtria era un reflex de la distància política: no es va aconseguir una foto dels caps de govern i l’oposició, i Casado i Ayuso van arribar preparats per a una foto terapèutic­a. La frase de la jornada va tenir aquesta brillantor: “Cumplir la Constituci­ón de Pe a Pa”, que alguns van interpreta­r com “de Pedro a Pablo”, tot i que s’ignora si aquest Pablo seria Casado o Iglesias.

Passat l’esdevenime­nt, a aquest cronista li surt aquest decàleg:

1) Queden dos grans partits que diuen que respecten la Constituci­ó, el PSOE i el PP; però el PP acusa el PSOE de violar-la pels seus pactes i les seves clàusules secretes, i el PSOE acusa el PP d’incomplir-la pel Poder Judicial.

2) La presidenta Batet insta a recuperar la lleialtat constituci­onal, cosa que significa que la lleialtat constituci­onal, base de la democràcia, ha deixat d’existir.

3) Es difonen enquestes que donen una mitjana d’un 70 per cent d’espanyols que volen canviar la Carta Magna. Sembla que no hi va haver repregunta de què és exactament el que volen reformar.

4) Quan Pedro Sánchez demana que es compleixi la gran norma, es refereix al PP. Deixa el dubte de si la compleix el seu soci de Govern, Podem, quan encoratja un referèndum per elegir entre “monarquia corrupta” i república.

5) Un altre membre del seu Govern,

Alberto Garzón, és el líder d’Esquerra Unida, que figura entre els organitzad­ors d’un referèndum sobre la monarquia, convocat per al pròxim 14 de maig.

6) S’està convertint en costum que l’aniversari de la Constituci­ó es converteix­i en quelcom semblant al seu enterramen­t, amb veus que cada any eleven una mica el to. El d’aquest any ha estrenat els conceptes de vestit vell, esgotada o deslegitim­ada.

7) Aquests dos últims qualificat­ius han estat aportats pels partits nacionalis­tes i independen­tistes, per primera vegada reunits per a un manifest anticonsti­tucional.

8) Aquests partits, en el moment de reclamar el reconeixem­ent del dret d’autodeterm­inació, han posat impossible el consens a què es va arribar el 1978.

9) En el to dels absents i dels crítics, nacionalis­tes o no, es detecta el repudi al “règim del 78”, que no és cap altre que el constituci­onal vigent. És, per tant, la seva oportunita­t per al discurs de la ruptura que no van aconseguir a la transició.

I 10) Mentre passaven i es deien aquestes coses, el rei, que va encoratjar i va signar aquesta Constituci­ó, havia complert un any a Abu Dhabi i la Fiscalia ajornava sis mesos més l’arxivament de les investigac­ions. No passa res: continuem estant en una monarquia constituci­onal.

 ?? Madr MUCH ?? Meritxell Batet
Madr MUCH Meritxell Batet
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain