La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PSC, ERC i Junts estudien que una dona sigui la nova Síndica de Greuges

Les tres formacions també es plantegen que no tingui adscripció política

-

Les tres formacions que estan capacitade­s perquè amb la seva suma i com a resultat d’una entesa puguin ser substituït­s per fi 124 càrrecs nomenats pel Parlament, ja estan fixant uns criteris per als reemplaçam­ents. Són el PSC, ERC i JxCat, i tot i que avancen a poc a poc, tenen una idea clara al cap: qui reemplaçar­à Rafael Ribó com a Síndic de Greuges serà, preferible­ment, una dona sense adscripció política ni actual ni anterior. Seria la primera dona que ocuparia el càrrec.

La proposta se l’han verbalitza­da entre els tres partits, però mantenen la cautela, atès que “la negociació és ara en el punt més calent”. Però sí que hi ha la voluntat de provar de tancar les línies mestres d’un pacte global –amb criteris de paritat–, almenys pel que fa als organismes més rellevants, dels càrrecs abans d’acabar el 2021. Entre els republican­s, per exemple, hi ha la intenció que el 23 de desembre, coincidint amb el debat final dels pressupost­os de la Generalita­t del 2022, s’aprovin els noms del Consell de l’Audiovisua­l de Catalunya (CAC), i després del 15 de gener, quan s’obrirà el període de sessions al Parlament, que es nomenin els de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisua­ls (CCMA).

No obstant això, cal tenir en compte que, segons asseguren tant des del PSC com d’ERC i

Junts, no s’han posat noms sobre la taula per discutir-los. És a dir, s’ha fixat el criteri sense posar-hi cares, però cadascun dels partits sap que els altres dos tenen la llista ja definida o pràcticame­nt. I això inclou la candidata a Síndica de Greuges.

En tot cas, si res no es torça, sembla clar que serà una dona qui prendrà el relleu de Ribó, que ja acumula disset anys en el càrrec. Ell mateix va demanar en seu parlamentà­ria que se’l substituís immediatam­ent.

El seu mandat va caducar l’1 de març del 2019 i sembla que s’acosta l’hora perquè sigui reemplaçat. La modificaci­ó també inclouria reduir el mandat de la Síndica dels 9 anys als 6 o 7, com va avançar aquest diari dissabte.

En el cas de la CCMA i el CAC, l’afer s’ha de mastegar més. Tot i el compromís per renovar els càrrecs directius abans d’acabar l’any, quan falten dues setmanes perquè es compleixi el termini, els progressos són verds, encara. Un mes després d’assumir aquell deure, els tres partits només s’han reunit una vegada, la setmana passada, i afronten, a més, la titànica tasca de reformar el model productiu i organitzat­iu per modernitza­r els mitjans públics.

En aquella reunió, els de Salvador Illa van presentar la seva proposta per a la “refundació” de TV3 i Catalunya Ràdio, i van instar els grups del Govern a preparar una contraprop­osta. La intenció és començar a treballar sobre el projecte que han de tenir els mitjans públics per als propers anys abans que parlar de perfils o de noms. Junts i ERC semblen haver recollit el guant i ja en preparen una. Tot i que encara no està a punt, les fonts consultade­s asseguren que la intenció és anar ràpid.

Aquesta tasca pot precipitar la celebració de més reunions, però al PSC són cauts. Encara que pugui haver-n’hi, els costa molt creure que hi haurà acord entorn d’un document sobre quines persones dirigiran els ens i que ho aprovi el Parlament abans de Nadal.

Arribat el moment, parlar dels noms pot ser un altre entrebanc. Sense comptar amb la distribuci­ó de càrrecs, els socialiste­s i els republican­s aposten per perfils profession­als, fins i tot econòmics, que permetin la “supervivèn­cia”, i Junts voldria figures més polítiques. ●

Els partits del Govern preparen una contraprop­osta a la refundació de TV3 que plantegen els d’Illa

 ?? ?? El Síndic de Greuges, Rafael Ribó
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain