La Vanguardia (Català-1ª edició)

La xacra de la polaritzac­ió

- Josep Antoni Duran i Lleida

Confesso la meva reincidènc­ia a l’hora de reflexiona­r sobre la polaritzac­ió. Ho he fet en alguna altra ocasió en aquesta mateixa tribuna, però com que no hem estat capaços de contenir el mal i aquest s’expandeix com una metàstasi, torno a incidir sobre la xacra que corca els teixits de les nostres comunitats. I parlo expressame­nt de comunitats a consciènci­a que una de les causes (i alhora efecte) de la polaritzac­ió és que la societat, enormement dividida i fragmentad­a, no sembla existir com a comunitat.

Encara que no ens hagi de servir de consol, no és només un fenomen local. Com a aval de la seva dimensió global, a nivell teòric, n’hi ha prou amb recórrer a les obres dels professors Richard Wilkinson i Kate Pickett en les quals afirmen que, a causa de la pèrdua de cohesió social i vida comunitàri­a, “no hem estat mai tan deprimits, ansiosos i malalts”. En el terreny pràctic, és suficient observar el que passa a la societat nord-americana; o analitzar la confrontac­ió que implica la segona volta de les presidenci­als a Xile, amb un candidat que assumeix i reivindica el llegat del dictador Pinochet i un altre candidat de la ultraesque­rra; o, sense anar tan lluny, observar les reaccions a l’extremisme de la candidatur­a d’Éric Zemmour a les presidenci­als franceses.

Aquí i allà no hi ha una voluntat comunitàri­a d’entesa, ni de respecte mutu... ni tan sols de progrés social. La confrontac­ió constant que comporta la polaritzac­ió implica un debilitame­nt de les institucio­ns, una acció de govern estèril i una erosió de la convivènci­a. En el fons, un gran empobrimen­t de la democràcia que hauria de provocar (i no ho fa) una reacció explosiva en la seva defensa. Com va expressar Obama, “la democràcia està en perill si la donem per feta”. Estem engendrant una societat hostil amb si mateixa, i anestesiad­a davant els problemes que l’amenacen. Les polèmiques que recullen els mitjans de comunicaci­ó i les xarxes socials només consisteix­en en la denigració de l’adversari, esquivant els debats i les propostes sobre com avançar en el benestar social, en l’ocupació, en l’educació, en la sanitat... Tot això també contribuei­x a generar la societat del ressentime­nt, sobre la qual recentment reflexiona­va la filòsofa i psicoanali­sta francesa Cynthia Fleury: un “estat psicosocia­l que ja va ser preludi dels grans mals de l’Europa del segle XX”.

La divisió entre bons i dolents és un espai que no dona lloc a punts de diàleg i encara menys a situacions de trobada. Ara només es parla amb persones que pensen igual que un mateix. Recordem les paraules del fundador de Fox TV: “No és una televisió per a tots els Estats Units; és una televisió per a la meitat dels Estats Units”. (Per cert, és avui la nostra TV3 una televisió per a tots els catalans?) En el conjunt d’Espanya, l’exercici de la concòrdia de les últimes dècades s’està transforma­nt en un exercici de confrontac­ió. En aquests dies que es qüestiona la llei d’Amnistia que l’oposició democràtic­a va arrencar del franquisme, el “passar comptes” s’imposa a l’esperit que Arzalluz va defensar a la tribuna del Congrés: “L’amnistia de tots per a tots... un oblit de tots per a tots”.

Vivim una tendència colpidora a l’aïllament individual, a la pèrdua de vinculació comunitàri­a. Que bé que ens aniria aplicar l’esperit de les paraules que Bill Clinton va pronunciar a l’enterramen­t del dirigent de l’IRA Martin McGuinness, ampliant la definició del nosaltres i encongint la d’ells. ●

La divisió entre bons i dolents no afavoreix punts de diàleg i menys situacions de trobada

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain