La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’eficàcia de les dictadures

- Lluís Foix

El que ve a dir Xi Jinping és que el règim xinès és igualment eficaç, pròsper i poderós sense les llibertats de les democràcie­s liberals. La penetració del capital i la tecnologia xineses per tot el món és formidable. No només compren equips de futbol en crisi financera, Espanyol i València, sinó que inverteixe­n en infraestru­ctures bàsiques per a l’interès nacional, per exemple, al port de Barcelona.

Un sistema capitalist­a sota el domini estricte de 80 milions de membres del Partit Comunista Xinès que controlen 1.400 milions de xinesos i torturen la minoria dels uigurs empresonan­t un milió de musulmans, segons l’informe del tribunal internacio­nal fet públic ahir. Els avions xinesos intimiden l’espai aeri de Taiwan, país que consideren seu des que es va escindir el 1949.

Vladímir Putin no pot exhibir els èxits econòmics xinesos, però presideix una democràcia autoritàri­a que concentra més de cent mil soldats a la frontera amb Ucraïna, empresona

S’escampa la idea perillosa a Occident que l’autoritari­sme és superior a la llibertat

dissidents i d’una urpada va incorporar a Rússia la península de Crimea el 2014. S’escampa la idea en moltes ments democràtiq­ues occidental­s que l’autoritari­sme és un valor superior a la llibertat.

Joe Biden va parlar aquesta setmana unes dues hores per videoconfe­rència amb Vladímir Putin. Van tractar de les tensions a la frontera amb Ucraïna i de les conseqüènc­ies econòmique­s que tindria una intervenci­ó militar russa a la vella nació ucraïnesa que va formar part de la Unió Soviètica i de la Rússia dels tsars. De fet, Rússia es fundà a Kíev.

Biden està fent una reunió telemàtica amb més de setanta líders mundials sobre l’erosió dels valors democràtic­s i l’avanç de l’autoritari­sme. Els últims mesos els cops militars han triomfat al Sudan i Birmània enviant a l’exili i torturant centenars d’opositors.

Les democràcie­s, als ulls dels dictadors, són febles, ineficaces, sempre embolicade­s en profundes crisis i debats inútils sense fi. Així ho pensaven Hitler i Stalin i tots els dictadors, Franco i Mussolini entre ells, al llarg de la història.

La novetat amb què es troba Biden són les discrepànc­ies i les divisions profundes al seu país sobre com cal gestionar i exercir les llibertats. Per ser un referent mundial cal ser-ho primer a la teva pròpia terra i reunir el que se’n diu la unitat de propòsit. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain