La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sagrada polèmica

- Francesc-Marc Álvaro

De què parlem quan parlem de la Sagrada Família? Arran de l’encesa de l’estrella que corona la torre de Maria del temple imaginat per Antoni Gaudí, tornen (mai ens han deixat, van i venen) els debats intensos sobre l’edifici més emblemàtic de Barcelona. Dimecres, a El món a RAC1, vam parlar-ne, conscients que aquesta polèmica (com altres per l’estil) forma part de la nostra tradició més recent i serveix per mantenir la tensió civilitzad­a entre uns i altres. Després de la tertúlia, em va quedar més clar que mai que la Sagrada Família és només una excusa per dir moltes coses, l’objecte no interessa tant com emetre uns determinat­s missatges molt precuinats.

A veure, agradi més o menys la gran obra gaudiniana (a mi hi ha coses del temple que m’agraden i coses que poc o gens), és evident que serveix perquè els anticleric­als de torn (alguns entranyabl­ement tronats com els beats més carques) facin el seu particular aquelarre, barrejant

Negar el caràcter excepciona­l del conjunt i el valor del temple resulta ridícul

prejudicis ideològics amb criteris estètics; en aquest sentit, diu molt de cert dogmatisme infantiloi­de que l’alcaldessa Colau no hagi estat present als actes organitzat­s per l’arquebisba­t de Barcelona amb motiu de la benedicció d’aquesta torre.

Entre els crítics més sarcàstics de la cosa també hi ha els que volen presentar-se com els més moderns del barri amb el mínim esforç. Això no obstant, aquests tenen raó en alguns aspectes de la continuaci­ó del temple, que corre el risc de veure’s colonitzad­a per alguna cosa propera al kitsch. Dit això, negar el caràcter excepciona­l del conjunt i el seu valor resulta ridícul, ho faci qui ho faci. Alguns d’aquests modernets de saldo són els mateixos que fan brometa barata amb la música de les gralles, però, en canvi, diuen haver quedat extasiats en sentir el so d’una zurna en una plaça pintoresca d’un petit poble a Tunísia, on han llogat una casa per passar les vacances i retrobar-se amb ells mateixos.

Alguns gaudinians oficials tampoc tenen un paper gaire lluït en aquestes polèmiques, ni determinat­s portaveus de l’Església, que farien bé d’actualitza­r llenguatge­s i missatges a l’hora d’explicar el sentit d’un projecte que s’ha convertit en un negoci turístic sensaciona­l. Com a català i agnòstic de cultura cristiana, agrairé una mica més de gràcia a l’hora de defensar i atacar la Sagrada Família. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain