La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nova Zelanda, en la via del veto total

-

més, residus que poden perjudicar la salut d’un menor que vagi després en aquell turisme.

Que el tabac és nociu ningú no ho dubta a hores d’ara. Però prohibir fumar per criteris sanitaris en espais privats on el fum només perjudica a qui fuma el cigarret (el cotxe és un d’aquests escenaris) ja seria un altre debat.

Tot és tan nou i inèdit que costa d’obtenir en aquests moments reflexions en l’univers jurídic sobre aquesta proposta de Sanitat. La resposta, si es pregunta en aquest món, es repeteix: “Cal esperar, abans d’opinar sobre el tema, a saber més detalls de la prohibició per llei de fumar dins dels cotxes i els arguments que la sustenten”.

Però si es parla amb pneumòlegs o metges testimonis diàriament dels estralls causats pel tabac, les respostes són clòniques. Tot el que es faci des de les admi

El Govern de Nova Zelan■ da va anunciar dijous la intenció d’il·legalitzar el tabac les pròximes dècades mitjançant una proposta de llei que augmentarà progressiv­ament l’edat permesa per comprar cigarrets. “Volem assegurar-nos que els joves no comencin a fumar mai, per això convertire­m en delicte vendre o subministr­ar tabac a noves generacion­s de joves. Les persones que tinguin 14 anys quan entri en vigor la llei mai podran comprar tabac legalment”, va assenyalar la viceminist­ra de Sanitat, Ayesha Verrall. La llei s’emmarca dins d’un pla d’acció del Govern laborista de la primera ministra, Jacinda Ardern, l’objectiu del qual és aconseguir una “generació lliure de tabac” amb mesures com la limitació dels establimen­ts on es poden vendre cigarrets o la reducció de la nicotina. L’Executiu començarà aquest mes la reforma legislativ­a perquè la nova llei entri en vigor el desembre del 2022, amb mesures que s’aplicaran de manera esglaonada. A partir de certa data, s’anirà incrementa­nt cada any l’edat en què es permet comprar cigarrets fins que sigui il·legal per a totes les edats. nistracion­s contra aquesta addicció és apostar per la vida. “I si cal prohibir fumar dins dels vehicles, benvinguda sigui la norma”. Fumar només mig cigarret dins d’un cotxe genera una contaminac­ió 10 vegades superior als límits considerat­s perillosos per a la salut.

Amb tot, el debat desborda en aquest cas les qüestions sanitàries. Els dubtes sorgeixen a l’hora de delimitar on comencen i s’acaben la llibertat i drets dels ciutadans per fer el que vulguin en espais privats, sempre que no molestin ningú. Aquí el consens ja no és tan aclaparado­r.

Ho escrivia a La Vanguardia fa gairebé una dècada el catedràtic de Dret Constituci­onal de la UAB, Francesc de Carreras. Considerav­a que la defensa de les lleis antitabac amb l’únic argument de “protegir la salut de les persones” no seria “una bona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain