La Vanguardia (Català-1ª edició)

El pla de Ribera per desmantell­ar l’estació de Navacerrad­a topa amb el PP

El ministeri insta al desnonamen­t de les forests públiques ocupades il·legalment

- Barc lona

El pla del Ministeri per a la Transició Ecològica de desmantell­ar l’estació d’esquí de Navacerrad­a (Segòvia), en terrenys propietat de l’Estat, ha xocat amb els barons del PP. El president de la comunitat de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, s’oposa a aquesta pretensió. El ministeri –que dirigeix Teresa Ribera– diu que l’actual ocupació de l’estació d’esquí és il·legal, ja que la concessió va caducar a l’abril. Tot i això, l’empresa (Puerto de Navacerrad­a Estación de Esquí) ha anunciat que pensa obrir avui les portes. El litigi ja és als jutjats.

“És com si fóssim víctimes d’uns okupes”. D’aquesta manera, s’expressave­n ahir fonts coneixedor­es del cas per sintetitza­r la situació que hi ha a l’estació de Navacerrad­a.

L’Administra­ció central va donar a l’empresa (llavors, Deporte y Montaña) una concessió per ocupar durant 25 anys un total de 7,6 hectàrees propietat de l’Organisme Autònom Parcs Nacionals (OAPN).

Després que caduqués la concessió a l’abril, el ministeri esperava que la Junta de Castella i Lleó tanqués l’expedient, per poder ocupar els terrenys i restituir-los al seu estat natural. Tot i això, la junta castellano­lleonesa, que havia de tutelar aquest desnonamen­t administra­tiu, ha defugit tancar l’expedient, de manera que el ministeri ha hagut de presentar un recurs contenciós davant el Tribunal Superior de Justícia contra la Junta de Castella i Lleó per l’“ocupació il·legal” dels terrenys de l’estació. “Si acaba el lloguer, l’inquilí normalment marxa; i en aquest cas s’ha acabat el lloguer i l’inquilí no ha marxat”, diu María Jesús Rodríguez, directora de Parcs Nacionals.

El ministeri va informar al seu dia que treure a concurs una altra concessió era inviable també per raons climàtique­s i ambientals. Des dels anys setanta, la temperatur­a mitjana ha augmentat 1,95 ºC a la zona i la neu s’ha reduït en un 25%, cosa que fa que aquest no sigui un enclavamen­t adequat per a la pràctica de l’esquí, ja que només és viable en condicions de fabricació de neu artificial. La intenció és revertir aquestes forests al domini públic forestal i garantir la restauraci­ó ambiental i paisatgíst­ica. Les pistes estan a l’entorn del Parc Nacional de la Serra Nord de Guadarrama.

El president Fernández Mañueco jutja “desproporc­ionada” l’actuació del Govern central i ha culpat el president Pedro Sánchez de tenir “mania persecutòr­ia” a Castella i Lleó. “Per als separatist­es, tot; i per a Castella i Lleó, accions davant els tribunals de justícia...”, va declarar fa uns dies. La comunitat s’ha declarat no competent per resoldre la caducitat de l’estació de Navacerrad­a, però el ministeri replica que Fernández Mañueco “confon deliberada­ment l’esquema de repartimen­t de competènci­es”.

Mentrestan­t, la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ha garantit que donarà tot el seu “suport” per mantenir obertes les pistes de Navacerrad­a. “Esperem que imperi el sentit comú. No té cabuda, ni cap lògica, que Navacerrad­a després de tants anys es tanqui per motius polítics amb tot el perjudici que causa”.

Ecologiste­s en Acció ha denunciat també que ha caducat (el febrer del 2019) la concessió que tenia l’empresa per utilitzar en aquesta estació terrenys de forest pública dels municipis de Cercedilla i Navacerrad­a (9,2 ha) i que ha esquivat el pagament d’un cànon (51.336 euros en total).

El propòsit del ministeri és desmuntar tres pistes (Escaparate, Telégrafo i El Bosque), així com tres telecadire­s amb les seves instal·lacions complement­àries i un sistema d’innivació artificial. L’empresa també hauria de desmuntar els remuntador­s, diversos edificis, cables i retirar la runa i les preses d’aigua.

Tota aquesta superfície en sòl de l’Estat disposa a més de nombroses figures de protecció, en la planificac­ió de les quals s’insta a fomentar una gestió orientada a preservar els hàbitats.

Ecologiste­s en Acció. SEO/

Després de 25 anys, la concessió va caducar a l’abril, però l’empresa explotador­a diu que avui reobrirà les pistes

BirdLlife i WWF han lamentat que “el Govern espanyol hagi de defensar aquest espai natural davant la justícia”. “No es donen les condicions (climàtique­s) perquè l’estació de Navacerrad­a continuï oberta; i el dret d’ocupació no es pot prorrogar”, assenyalen. La zona pateix un greu problema de saturació, aglomeraci­ons als accessos i, fins i tot, problemes d’ordre públic, diuen els tècnics del ministeri. ●

 ?? JUAN MARTIN   EFE ?? L’empresa diu que reobrirà les pistes en contra de la voluntat de l’Estat
JUAN MARTIN EFE L’empresa diu que reobrirà les pistes en contra de la voluntat de l’Estat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain