La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nadal reconqueri­rà els carrers i les places de Barcelona

A les atraccions del centre i els barris s’hi afegeix la tornada de la cavalcada dels Reis d’Orient

-

Nadal reconqueri­rà aquesta setmanes els carrers i les places de Barcelona. El govern de l’alcaldessa Ada Colau cuidarà el centre de la ciutat amb una cura especial: les principals atraccions d’aquestes festes es trobaran a les places Catalunya i Universita­t. I, perquè ningú no se senti ofès i per respectar la tradició descentral­itzadora dels últims temps, es faran més de cent concerts repartits per tots els districtes. Tot serà molt interactiu, entranyabl­e i proper.

Les activitats tindran un aforament limitat, però la reserva prèvia ja no serà necessària. Sí, la idea és que la ciutadania faci un altre pas i reprengui una mica més l’espai públic, amb precaució, amb mascareta, però sense por. I així impulsar el comerç de sempre, que té dependents de carn i ossos i aparadors que il·luminen les voreres, aquells on el més semblant a un clic és el clinc de la caixa enregistra­dora, el dels eixos més coneguts i cèntrics i també el d’aquells més d’estar per casa, els dels barris.

La mateixa alcaldessa Colau i el primer tinent d’alcalde, el socialista Jaume Colboni, van explicar ahir al solemne Saló de Cent, la dependènci­a municipal de les ocasions més especials, que la campanya orquestrad­a per l’Ajuntament tindrà una vocació molt pròpia d’aquestes celebracio­ns, molt fraternal i nostàlgica, acariciant la nostra memòria col·lectiva. Al cap i a la fi l’espai públic és el lloc que compartim tots. Aquesta és una ciutat de carrer, per a les coses bones i per a les coses dolentes.

A més, tret que tot es torci, Barcelona recuperarà aquestes dates tan entranyabl­es l’espectacle de Cap d’Any i la cavalcada

Les places Catalunya i Universita­t acolliran les activitats principals

dels Reis d’Orient. Això d’Any Nou està bé. No hi haurà cap festa, cap sarau. L’Ajuntament no cridarà la ciutadania a aglomerar-se de qualsevol manera a l’avinguda Reina Maria Cristina. Però contribuir­à que ens traguem de sobre aquesta pàtina tan apocalípti­ca que arrossegue­m des de fa tant temps. El més transcende­ntal, tot i això, són els Reis d’Orient. Cap altre espectacle no congrega tanta gent en aquesta ciutat com la cavalcada. Afortunada­ment ho fa a través d’un recorregut quilomètri­c. Els propers dies l’Ajuntament donarà a conèixer els detalls d’aquest esperat retorn.

“Ens mereixem aquest Nadal més que mai –va dir Colau–. Som ciutat de Nadal. Els seus valors ens represente­n, tenim un model propi i volem que sigui Nadal a tota la ciutat! Fem una aposta especial pel centre, perquè ho necessita, però no renunciem a la descentral­ització!”.

I Collboni va afegir que “com en el conte de Dickens, aquest

Nadal veurem la ciutat del passat, que ho ha passat molt malament, la de la reactivaci­ó, la del present... i també la del futur, la de la il·lusió i l’esperança”.

En veritat, seran unes festes molt estranyes, potser més que les de l’any passat. A Barcelona i a molts altres llocs... La gent està molt tova, tremendame­nt, i té moltes ganes de Nadal, en molts casos fins i tot de retrobar-se amb la família. De debò. Fins i tot les banderoles disposades per l’Ajuntament per promociona­r la campanya nadalenca d’aquest any insisteixe­n en aquesta idea, que la gent es trobi una altra vegada. I recorden que la gent som tots, que tots entrem en aquest sac.

I quan la iaia asseguda a la tau

la murmuri, llagostí en mà, que aquestes seran probableme­nt les seves últimes festes tothom li farà cas i li dirà “no digui això, dona”. Perquè els sentiments estan a flor de pell, com en els anuncis televisius de telefonia mòbil. Les multituds que aquests dies han assaltat el centre de la ciutat en són una prova. Pel que sembla, les vendes no estan sent tan exagerades com les riuades humanes feien creure. A la ciutadania li ve més de gust formar part d’una estampa tradiciona­l i fer una xocolata desfeta que lliurar-se a l’eufòria consumista. Almenys ara per ara.

I tal com va explicar Oriol Martí, el comissari d’aquesta campanya de Nadal, l’Ajuntament farà de tots aquests sentiments el fil vertebrado­r de totes aquestes atraccions. Del 18 al 30 principalm­ent les places Catalunya i Universita­t acolliran les activitats més destacades. A la primera els matins estan dirigits sobretot als més petits, i les tardes, a un públic més general. En tot cas, el cartell de “per a tots els públics” sempre estarà penjat. La plaça Catalunya es convertirà en un zoòtrop gegantí. Un zoòtrop és un tambor amb uns talls, i a través d’aquests talls es veuen figures, aparentmen­t en moviment.

La mateixa Barcelona serà una de les protagonis­tes, present als tallers d’arts plàstiques, a la col·lecció de postals històrique­s en color sèpia, a les projeccion­s de la sala cinematogr­àfica més petita del món... L’al·locució del comissari Martí va resultar molt convincent. Més de 300 sessions en què conflueixe­n els mons de les noves tecnologie­s, el teatre de carrer, el circ de sempre, la dansa i el cinema se succeiran aquests dies a la cruïlla de camins barcelonin­a.

I just al costat, al muntatge d’Universita­t, es convidarà la

La ciutadania escriurà el conte de Nadal de Barcelona, de 39 versos

L’Ajuntament es gastarà prop de cinc milions i mig d’euros a celebrar aquestes festes

gent a explicar el seu Nadal: sou més de torró o de tortell?, de jingles o de fum,fum, fum?. I les respostes articulara­n un conte de Nadal: 39 versos en total, escrits per tots... I The Sey Sisters interpreta­rà un munt de vegades la nadala especialme­nt composta per a aquest any, Petites coses. A més, els concerts que el Nadal passat es van celebrar a tants balcons i terrats aquest any baixaran els carrers dels barris, a fi que la gent hi ensopegui d’una manera casual.

De debò, l’oferta sobre el paper, en teoria, sembla convincent. Una altra qüestió és que després sigui una bestiesa, tal com va passar tants anys, amb el punyeter Senyor Hivern allà assegut, escoltant Chuck Berry, i Nadal no sigui més que una excusa, una marca al calendari.

En realitat Martí és un malabarist­a, tot un equilibris­ta, l’encarregat que tot aquest sarau sembli de debò nadalenc, molt més enllà de la simple celebració de l’arribada de l’hivern o del solstici, i que alhora resulti, a més, global, inclusiu, integrador, compartit, barceloní, cosmopolit­a...

El pressupost de tot això és d’1,7 milions d’euros. Després hi ha l’enllumenat, el pessebre municipal, la cavalcada dels Reis d’Orient... L’Ajuntament es gastarà 5,3 milions a celebrar Nadal. ●

 ?? AJUNMAMENM DE BAaCELONA ?? La nostàlgia també serà un altre dels eixos de les celebracio­ns municipals
AJUNMAMENM DE BAaCELONA La nostàlgia també serà un altre dels eixos de les celebracio­ns municipals
 ?? MatrMóN PEaEZ-MAaMtN ?? Els matins de la plaça Catalunya estaran orientats principalm­ent als més joves
MatrMóN PEaEZ-MAaMtN Els matins de la plaça Catalunya estaran orientats principalm­ent als més joves

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain