La Vanguardia (Català-1ª edició)

El jutge dona per prescrit el crim d’Helena Jubany

La justícia només podrà perseguir alguna de les tres persones que han estat investigad­es els últims 20 anys

-

A partir d’avui l’assassí d’Helena Jubany pot aixecar el dit, confessar el crim i que no li passi res, tret que sigui una de les tres persones que han estat imputades durant els últims vint anys. El jutge ha decretat la prescripci­ó del crim de la bibliotecà­ria de 27 anys que el 2 de desembre del 2001 va aparèixer morta violentame­nt en un celobert després d’haver estat drogada i llançada daltabaix d’un terrat en un bloc de Sabadell.

La prescripci­ó implica que com que han passat 20 anys queda extingida la responsabi­litat penal de l’autor dels fets però amb una excepció: no s’esgota el temps per a les persones que en algun moment han constat com a investigad­es en el procedimen­t, que en aquest cas són tres: Santi Laiglesia, Xavi Jiménez i Ana Echaguível, tots ells companys de la víctima a la Unió Excursioni­sta de Sabadell. Per a ells, la responsabi­litat penal, en cas que en tinguin, no prescriuri­a fins al 2025. Aquest és el marge de temps que li queda a la policia per trobar el culpable. Si la investigac­ió no aconseguís determinar la responsabi­litat d’algun d’ells, el cas quedaria impune.

L’última imputació va tenir lloc la setmana passada, just el dia abans que prescrigué­s el crim. El jutge va donar per bones les noves proves presentade­s per la família de Jubany i va acordar citar com a investigat Xavi Jiménez, que haurà de declarar al jutjat les properes setmanes. L’afany de la família Jubany va donar fruits i va aconseguir reactivar una investigac­ió que estava paralitzad­a des del 2005. Un pèrit informàtic va trobar a l’ordinador de la víctima uns missatges que eren semblants als dos anònims que Jubany va rebre durant els mesos abans del crim juntament amb dues begudes –una orxata i un suc de taronja– que van ser adulterats amb benzodiaze­pines, la mateixa substància amb què va ser drogada abans de ser llançada daltabaix. A més, la jove, dies abans de morir, va comentar a una amiga que sospitava que Jiménez era l’autor dels anònims. A aquest fet cal sumarhi que no tenia una coartada definida per justificar on era quan va desaparèix­er la víctima. Tots aquests indicis van ser clau per imputar in extremis Jiménez, malgrat que no havia estat interrogat com a investigat en aquests últims 20 anys.

Un altre per a qui tampoc queda extingida una eventual responsabi­litat criminal és per a Santi Laiglesia, que constava com a investigat el 2005 i que per als investigad­ors es va convertir en el principal sospitós sense que poguessin recopilar prou proves per demostrar-ho. Un investigad­or de la Policia Nacional va dir sense embuts al programa Crims de TV3 que Laiglesia era l’autor de la mort de Jubany. Ell era la parella sentimenta­l de Muntsa Careta, una jove que vivia a la finca on va aparèixer el cadàver de Jubany i que es va suïcidar a la presó després de ser detinguda. Els investigad­ors sospitaven que Laiglesia també vivia a l’edifici amb la seva nòvia i que va mentir quan va ser interrogat. I l’última persona contra qui es podria adreçar l’acció de la justícia és Ana Echaguível, que va ser empresonad­a amb Careta en considerar­la una de les autores dels anònims després de fer una prova cal·ligràfica. Va ser excarcerad­a després que es desinfless­in els indicis que hi havia contra ella. ●

El jutge va imputar la setmana passada un amic de la víctima com a sospitós de l’assassinat

 ?? MARiNA LÓPEZ   A N ?? A la dreta, Joan Jubany, germà de la víctima, amb el seu advocat, Benet Salellas
MARiNA LÓPEZ A N A la dreta, Joan Jubany, germà de la víctima, amb el seu advocat, Benet Salellas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain