La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ventós 36 hores més

- ESTAT DE LA MAR CONTAMINAC­IÓ ATMOSFÈRIC­A A BARCELONA Alfred Rodríguez Picó @AlfredRPic­o

Parlar del temps és recurrent, tothom pot parlar del tema, ja sigui per les sensacions que li provoquen els canvis atmosfèric­s, per les prediccion­s anunciades o per comparació amb el que feia anys enrere, això últim sovint amb poc rigor científic. Des de fa dies el vent i en menor mesura la neu i el fred, s’han apropiat de les converses habituals. Molts desitgen que cessi el vent, fenomen poc agradable per a la majoria i la bona notícia és que diumenge arriba l’anticicló i s’acaba el vent. N’haurem tingut un dels períodes més ventosos i de més durada dels últims anys.

CATALUNYA

Però encara queda una traca final carregada de molestes i fins i tot violentes ràfegues de vent. Ens acaba de creuar un últim front amb nevades al Pirineu. Més núvols que clarianes, xàfecs a l’Alt Empordà i vent del nord-oest intens a bona part de Catalunya, tret d’el nord de Barcelona i sud

Continuem amb el domini dels vents de l’oest i nord-oest que provoquen molta alteració marítima a Balears, on les onades podran superar els 3 metres, però que a les costes del llevant

Meteoròleg

de Girona. Entra la tramuntana amb força, temperatur­es que augmenten per unes hores, fins i tot suaus a la costa. A la tarda augmenta la nevada al nord del Pirineu. Demà encara ventós al matí, més fred, anirà dominant el sol, alguna nevada residual al Pirineu. Diumenge estable i per fi sense vent. A partir de dilluns primeres boires a les planes interiors.

ESPANYA I EUROPA

Xàfecs alguns de neu a Europa occidental fins als Alps, xàfecs i fins i tot tempestes entre Itàlia i Grècia. Clara millora al centre i oest del continent el cap de setmana. A Espanya continuen les pluges i el temporal al Cantàbric, algunes nevades a les muntanyes del terç nord, continuarà el vent del nord-oest i l’ambient fred. Més estable com més al sud. Demà últims xàfecs al Cantàbric. Millora general diumenge amb l’anticicló apropant-se cada cop més.

Abans-d’ahir a la localitat siberiana de Delyankir van registrar -61,1 °C, la temperatur­a més baixa d’un desembre des del 1984, però aquest mateix dia, a Shatoy a Txetxènia van tenir un rècord de calor per a un mes de desembre amb 24,5 °C, una diferència de 85,6 °C un mateix dia en un mateix país. El rècord mundial està als Estats Units amb 88,7 °C de diferència a dues localitats el 20 de gener del 1954.

Enormes contrastos a Rússia

peninsular no aporten grans complicaci­ons. On no es lliuren del temporal dur és a l’Atlàntic, on les onades podran superar els 4 metres, també a Canàries.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain